Рибари: Редки видове риба се завръщат по Южното Черноморие

Рибари: Редки видове риба се завръщат по Южното Черноморие - E-Burgas.com
Димитър Янчев, председател на рибарското сдружение „Морски сговор“ и неформален кмет на бургаското рибарско селище Ченгене скеле

Редики виодвe риба, които отдавна не са влизали в мрежите на рибарите по Южното Черноморие, се завръщат, напоследък все по-често. Това разказа за e-Burgas.com Димитър Янчев, председател на рибарското сдружение „Морски сговор“ и неформален кмет на бургаското рибарско селище Ченгене скеле. Той сподели, че неотдавна за пореден път е уловил риба спари. Тя с жълтеникаво-сребърни страни. Гърбът и ивиците са маслинено зелени и тежи около един килограм. 

"Поне от петнадест години не бях я улавял", казва Димитър Янчев, известен повече като Митко Брадата. Той живее в рибарското селище от около петдесет години. И добре си спомня времето, когато често били улавяни моруни с тегло от по няколко стотин килограма, паламудът се превозвал със самосвали и морето гъмжало от какви ли не морски обитатели. 

"Усеща се общо подобряване на здравето на морето", коментира сегашната ситуация оптимистично познавача на Южното Черноморие. И обяснява, че недалеч от "Ченгене скеле" например се наблюдава голяма популация от морско конче-вид, който през последните десетилетия се срещаше много рядко.

"Старите хора казват, че въздухът е чист там, където има светулки. А морската вода - там, където има морски кончета", категоричен е Димитър Янчев. 

Той има и наблюдения, че сега барбунът или така наречената "царска риба", е със значително по-големи размери, отколкото преди десетина години. А численноста на пасажите й е значителна.

Председателят на рибарското сдружение „Морски сговор“ разказа още, че в момента има добри индикации за очаквания активан риболовен сезон. Защото в морето количества от така наречения "ем", са добри. Това са пасажи от дребни рибки-хамсия, сафрид и други. С които се хранят едрите риби. Въпреки това обаче не смее да се ангажира с коментар за това, каква ще бъде риболовната година. "Никой не може да даде прогноза какво ще се случи. Всичко е в ръцете на Свети Никола", казва той.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

 

 

Коментари

Още от последните новини