Ренета Тонич: “Мисли глобално, действай локално!”

Ренета Тонич: “Мисли глобално, действай локално!” - E-Burgas.com

Ренета Тонич работи в община Бургас и е ангажирана с управлението на спортната инфраструктура. Учила е в ГРЕ „Г.С. Раковски“ с френски език, випуск 2001. Висшето си образование завършва в Страсбург, Франция. Има дългогодишен професионален опит в публичната администрация на местно и на национално ниво. Кандидат е за Народен представител.
 
Коя е Ренета Тонич?

Хората, които ме познават знаят, че няма друга Ренета Тонич, освен тази, която стои пред тях. Аз съм открит, чувствителен, прям и добронамерен човек, но разбира се понякога оставам неразбрана. Като човек на реда и дисциплината, държа на спазената дума и коректността в отношенията. Аз съм човек на действието.

Обичам да се изправям пред предизвикателства, приемам промяната като развитие и винаги се стремя да надграждам във всички аспекти от живота си.

Моята динамика винаги е била съпътствана от много и разнообразни социални контакти през годините.

Възпитаник сте на бургаската гимназия за романски езици “Г.С. Раковски“. Защо избрахте точно френския език?

Както знаете, всяко младо момиче мечтае да види Айфеловата кула в Париж. Освен това, благозвучието на френския език ме накара да го предпочета пред всеки друг. Щастлива съм, че попаднах на преподаватели, които приемат своята професия, като призвание и с реални примери от живота успяха да ни дадат правилната посока за изграждането ни като личности.

Впоследствие продължихте образованието си във Франция, какво научихте в един от най-важните градове в Обединена Европа?

Вярвам, че образованието е стълб за развитието на всеки човек. Имах възможността да замина и следвам там. Реших да приема това предизвикателство и не беше лесно,  далеч от семейство и приятели.

Научих се на приемане, в среда на многообразие от националности.

Получих ценни знания за света, както и придобих умения и нрави в един от най-важните градове за Обединена Европа, както казахте Вие. Изключително вълнуващо бе за мен да уча във времето, когато Европейския съюз придоби своята правосубектност и нов институционален ред.

Защо решихте да се завърнете в Бургас?

Според мен в живота няма случайности и не можем да избягаме от своята съдба. Винаги съм имала насочен поглед към България. Провела съм стажове в Дипломатически институт към Министерството на външните работи в България, както и в Община Бургас, с което на практика започна именно този етап от живота ми – завръщането в родния ми град. Още в годините в университета аз знаех, че по един или друг начин ще работя за България. Щастлива съм, че именно в родния си град имах възможността да се реализирам и да създам семейство.

Как прекарвате свободното си време?

Прекарвам го с двете си дъщери и моят съпруг. Обичаме да сме сред природата и хората. Обичам да спортувам и да опознавам света около мен, пътувайки. Обичам хубавата храна и неподправеното.

Известна сте и с това, че често се впускате в различни благотворителни инициативи, какво отваря сърцето Ви за каузите?

Добрите каузи трябва да ни обединяват. Във всяка благотворителна кауза, в която съм участвала, съм се впускала без да се замислям. Най-много мотивация ми дават добрите намерения, които откривам в хората. Участвала съм в различни инициативи като организатор или доброволец.

Смятам, че доброволчеството е най-добрият начин да помагаме на нуждаещите се и да предаваме доброто нататък. Това, трябва да ни обединява и мотивира. Винаги съм правила всичко с желание и от сърце. Радвам се, че намирам много съмишленици за добрите дела.

Какво послание бихте отправили към нашите читатели?

Да бъдат винаги себе си. Да търсят положителното в другия, защото само така може да вървим напред.

Свързани статии
Тагове
Ренета Тонич
Коментари

Още от последните новини