Рекорден брой мигранти са напуснали страната ни през тази година

Рекорден брой мигранти са напуснали страната ни през тази година   - E-Burgas.com

Борбата с нелегалната миграция отбелязва своеобразен рекорд. Общо 812 незаконно пребиваващи чужди граждани са изведени от България за периода 01 януари – 30 март 2017 г., става ясно от справка на Дирекция “Миграция” на МВР, съобщава БГНЕС. 179 мигрантите са напуснали доброволно страна със собствени средства, а 54 са предадени на други държави-членки на ЕС, при изпълнение на процедурите за обратно връщане, съобразно Дъблинския регламент.

Над 500 от мигрантите са изведени принудително или в изпълнение на програми за доброволно връщане. Само през последната седмица на март от България са изведени 45 незаконно пребиваващи чужденци.За първите три месеца на годината у нас са заловени 675 мигранти, а само през последната седмица – 68, което на практика връща нивата на нелегалната миграция от периода преди 2013 г.

Докато натискът по българо-турската граница да продължава да е минимален, то ситуацията по българо-сръбската граница е различна. За месеците – януари, февруари, март са заловени общо 1286 мигранти, които са се опитали да се прехвърлят от България в Сърбия. 60% от нарушителите са от Афганистан.Към 30 март 2017 г. в центровете от “затворен тип” на Дирекция “Миграция” на МВР са настанени 591 мигранти, по-голямата част от тях са от Афганистан и Пакистан. В бежанските лагери към Държавна агенция за бежанците – 2716 чужди граждани, като по 36% от тях са сирийци и афганистанци. На външни адреси се намират още 442 лица.

Източник: Actualno.com

Коментари

Още от последните новини