Проф. Костов: Eпидемията ще се разгърне, ако си позволим свобода от изолацията

Проф. Костов: Eпидемията ще се разгърне, ако си позволим свобода от изолацията - E-Burgas.com

"Медицински стратегии могат да бъдат градени само върху сериозни социални мерки, каквито, според мен, успешно се прилагат". Това каза през БНР проф. Коста Костов - координатор на Медицинския експертен съвет (МЕС) към Министерски съвет.

Той посочи, че според МЕС мерките са успешни, защото "не бива да си позволяваме никаква свобода по отношение на мерките за социална, физическа изолация, защото иначе бихме допуснали епидемията да се разгърне в мащаби, за които здравната ни система не е подготвена и не може да се справи",

"Всички успешни страни в борбата с епидемията, които минаха преди нас и  натрупаха достатъчен опит, успяха само тези, които включиха целия арсенал от възможни мерки. Като започнем от обикновените хигиенни мерки и стигнем до тежката физическа изолация", обясни професорът.

По думите му това, което се прави като мерки, е "кривата да бъде огъната като върбова пръчка и да се насочи към по-хоризонтално течение". Това е добра прогноза, акцентира той.

Проф. Костов изрази очакване да не се даде възможност на кривата на заболелите "да скочи с голяма височина", но посочи, че всичко зависи от спазването на мерките и колко сме дисциплинирани.

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните Ето кога сваляме маските
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини