Проф. Кантарджиев: Вече се разработва ваксина, но са нужни месеци за тестове

Проф. Кантарджиев: Вече се разработва ваксина, но са нужни месеци за тестове  - E-Burgas.com
AFP

Коронавирусът не мутирал толкова бързо, колкото сезонния грип

Разработката на ваксина срещу коронавирус тече с пълна сила в света, но проблемът продължава да е това, че клиничните тестове имат нужда от месеци, за да се проверят всички възможни странични ефекти. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19.

“Когато се създава една ваксина, тя има нужда от дълги тестове сред различни групи от хора, докато не се докажат минимални странични ефекти. Представете си, че утре пуснем ваксина, а по-късно развитие диабет. Затова са нужни месеци на клинични тестове“, каза професорът.

Той потвърди, че още през февруари във Великобритания е открита ваксина, която работи при животни, но сега е нужно да се премине през процес на тестове при здрави хора, а на по-късен етап и през такива, които ще бъдат ваксинирани и подложени на болестта.

“Хубавото е, че коронавирусът не мутира толкова бързо, колкото сезонния грип, за който се ваксинираме всяка година“, допълни Тодор Кантарджиев.

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните Ето кога сваляме маските
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини