Пристигат първите ваксини за деца до 11 години

Пристигат първите ваксини за деца до 11 години - E-Burgas.com

Пристига първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11 години. Очакват се около 42 000 дози от препарата на Pfizer, които ще пристигнат в три пункта – в София, Пловдив и Велико Търново. След това ваксините ще бъдат разпределени към цялата страна.


Инжекции обаче няма да се поставят във всички над 360 пункта в страната, а на избрани 5 точки във всяка област, за да не се стигне до изхвърляне на неизползвани отворени флакони. Педиатричната доза е една трета от тази за възрастни. А междувременно заради процента на ваксинация у нас, който остава най-нисък в цяла Европа, здравният министър Асена Сербезова събира експертния си съвет. 


„Обявили сме и телефон, на който родителите могат да записват децата си. За да може да се използват ефективно флаконите, трябва да има записани 10 деца. Ще им бъдат издавани и съответните сертификати. Вече имаме записани три деца”, коментира зам.-директорът на столичната болница „Света Анна”.

„Преди ваксинацията детето ще бъде прегледано, за да се установи дали има заболяване, което не позволява това да се извърши. Ако родителите имат документи за хронични заболявания на децата им е добре да ги носят”, каза още тя.

Коментари