Поне 50% по-скъпи храни наесен

Поне 50% по-скъпи храни наесен - E-Burgas.com

С поне 50% по-скъпи основни хранителни продукти се очакват до началото на октомври, прогнозата е на Института за икономически изследвания към БАН, съобщава bTV. Това е оптимистичният сценарий, при който България успее да извлече дивиденти от кризата и се размине с минимални щети за производителите и потребителите.

Ако войната продължи дълго, а санкциите най-малко до края на годината, се очаква световна продоволствена криза или с над 200% увеличение на цените. При реалистичния сценарий, войната приключва до края на пролетта, а цените нарастват средно със 100% до 1 октомври или до новата стопанска година.

В сегашната криза ще започне едно намаляване на грамажите на опаковките и ако даден продукт сме свикнали да го купуваме примерно 500 грама, скоро ще започнем да виждаме опаковки от 450-400 грама", обясни изп. директор на Асоциация ''Активни потребители'' Богомил Николов.

Икономистите от БАН обясняват нагледно как войната ще оскъпи храните.

„За нашия регион и за света най-големият износител на зърно е Русия, на трето, четвърто място е Украйна. Това е откъснато от пазара. Минералните торове се произвеждат в Украйна и Русия. Това влияе върху себестойността на зърното. Това ще се отрази на новата реколта. Зърното е фураж, фуражът е половината от разхода за сурово мляко и месо", обясни доц. д-р Огнян Боюклиев, завеждащ секция ''Секторна и регионална икономика'' в Института за икономическия изследвания към БАН.

Затова икономистите от БАН препоръчват държавни помощи към производителите и потребителите с ниски доходи.

Свързани статии
Цената на хляба може да достигне 3 лв. Експерт: Почивката по морето ще е с 40% по-скъпа това лято Сезонът по морето започва: Цената на цацата и бирата с 10-15% нагоре Прогноза: Българските картофи ще поскъпнат двойно Борим кризата с 0% ДДС на хляба, по-високи пенсии и отстъпка за горивата Коалицията обсъжда антикризисните мерки заради високата инфлация Добри Митрев: Драстично увеличение на горивата ще е срив за държавата и всеки българин Мика Зайкова: Инфлацията у нас ще достигне 20% Живодар Терзиев: Българският пазар не е подготвен за цени от 3,50 лева за литър Икономист очаква бензинът да стигне 5 лева
Тагове
поскъпване цени инфлация
Коментари

Още от последните новини