Политици и духовници обсъдиха възпитанието в българските училища

Политици и духовници обсъдиха възпитанието в българските училища - E-Burgas.com

На 19 април 2016г в коферентната зала на хотел Балкан София се състоя Национална конференция на тема „Възпитание в българското училище. Изграждане на морални ценности и национална идентичност чрез религиозно образование“.

Основни доклади бяха изнесени от проф. Албена Чавдарова -   СУ „Св. Климент Охридски“ и проф.  Божидар Андонов -  „Лудвиг Максимилиан университет“  - Мюнхен  Германия.

Представена беше програмата и издадените учебни помагала на Община Кюстендил за часовете по учебен предмет „религия“ на всички начални училища в общината.

Участници в конференцията бяха депутати от НС и представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Ловчанския митрополит Гавраил, Белоградчишкия епископ Поликарп, игуменките на Соколовския и Драгалевски манастир, свещеници от храмовете в София, кметовете на общините Кюстендил, Елин Пелин, Драгоман, Варна, Габрово, Симитли, Добрич, Петрич, 13 района на Столична община, директорите на 24 училища от страната, 12 НПО, интелектуалци, журналисти и студенти.

Представител за гр.Бургас в Конференцията беше  Бина Костадинова  - магистър по богословие от СУ „Св.Климент Охридски“ София.

Общите дискусии на Конференцията имат препоръчителен характер съм държавните институции  - въвеждане на предмет „религия“ в българското училище. Възпитание на толерантност чрез познание.

Коментари

Още от последните новини