ПГ по туризъм и Механото подават ръка на бизнеса, ученици ще практикуват в реална работна среда

ПГ по туризъм и Механото подават ръка на бизнеса, ученици ще практикуват в реална работна среда - E-Burgas.com
Снимка: Борислав Пенков

Директорите Павлина Градишка и Роза Желева представиха проекта „ДОМИНО“ за дуално образование пред представители на и бургаския бизнес

Бизнесът в Бургас ще получи помощ от Професионалната гиманзия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, като ще предостави за нуждите му достатъчно мотивирани кадри. Това ще се случи чрез проекта „ДОМИНО“, който развива дуалната форма на обучение, добре развита в Западноевропейските страни.

През новата учебна година ПГ по туризъм осъществява прием след завършен 8 клас в паралелка със специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“, професия „Готвач“. ПГМЕЕ пък ще обучава електротехници в 11 клас, като и двете професии ще са по системата на дуалното обучение. Характерното при този проект, е че при завършване ученикът получава диплома за средно образование, свидетелство за професионална квалификация и не на последно място професионален опит и възможност веднага да започне работа.

„Изключително много надежди възлагаме и се включваме с готовност впроекта, защото ползваме доказания опит не на кого да е, а на швейцарските ни колеги. Те отдавна прилагат такова обучение и са преборили младежката безработица. От своя страна ние си партнираме само с наложени фирми в региона, защото все пак това трябва да са целогодишно работещи ресторанти, а не временни обекти“, сподели директорът на ПГ по туризъм Павлина Градишка.

Тя добави, че това е абсолютна иновация в Бургас, тъй като досега не се е прилагала никъде дулана форма на обучение. Миналата година стартирали и училища в други региона в страната, но същинската работа тепърва предстои, тъй като реалното практикуване в реална среда е след като учениците навършат 16 години. „Ще бъде много трудно, силно се надявам да бъдем успешни и да можем да създадем този устойчив модел към който се стремим“, допълни Градишка. Въпреки че бил труден приемът тази година, тази паралелка се запълнина първа.

Директорът на Механото Роза Желева пък сподели, че предимствата на проекта ще се видят ясно, когато той бъде реализиран. „Надяваме се това, което желае бизнесът и това, което желаем ние за учениците, което те научават в училище да го приложат в реална работна среда. Затова като излязат на пазара, трябва да бъдат добре подготвени специалисти“, обясни Желева, като вмъкна че учениците са достатъчно мотивирани и осъзнават, че колкото са по-здраво стъпили на краката си толкова повече успехи ще постигнат.

Вчера подробностите около проекта бяха щателно разкрити в ресторант "Младост" пред гости от Министерството на образованието и науката, Регионалния инспекторат по образование, представители на Швейцарската търговска индустриална камара и много от големите бургаски фирми, в които учениците ще провеждат ежедневни практики.

Коментари

Още от последните новини