Първа конкретна стъпка за премахване на строежа на "Алепу"

Първа конкретна стъпка за премахване на строежа на

Експертите на УАСГ трябва да установят как обектът да бъде съборен без да се активизира свлачище 

Дирекция за национален строителен контрол възложи на Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия да изготви техническа експертиза за премахване на незаконния строеж в местността „Алепу".

Експертите на УАСГ трябва да определят обема на строително монтажните работи, които могат да бъдат премахнати без това да предизвика свличане на земна маса, аварии или щети.

С тези действия започва прилагането на разпоредбите от Закона за устройство на територията за премахване на извършеното незаконно строителство в изпълнение на решението на Върховния административен съд, съобщават от ДНСК, цитирани от БНТ.

Експертизата е първата стъпка за премахване на незаконното строителство на „Алепу". Тя ще включва обследване на състоянието на конструктивните съоръжения, както и независим технически анализ на масива и на изградените съоръжения, базиран на теренни и ситуационни данни.

Строежът има два етапа. Първият представлява укрепване на свлачището, а вторият е изграждане на курортен комплекс. Именно заради това са необходими експертиза и анализ на специалисти със знания в областта на земното строителство, конструкции и безопасност, както и становища от „Геозащита" ЕООД, поясняват от ДНСК.

Съгласно нормативната уредба разходите по премахването са изцяло за сметка на възложителя на строежа.

Коментари

Още от последните новини