Откриха втора част от снаряд, този път край Несебър

Откриха втора част от снаряд, този път край Несебър - E-Burgas.com
Снимка Инес Желева, фейсбук

Още един елемент от ракета е открит днес - този път в района на Несебър, предаде bTV.

В 13:10 ч. е подаден сигнал от рибарски кораб, който е забелязал плаващ по повърхността обект, на четири километра югоизточно от Несебър.

Подаден е сигнал до дежурната служба на Главна дирекция “Гранична полиция”, която предава сигнала на  Военноморските сили.

Търсенето на обекта е възложено на корвета „Решителни“ от състава на Военноморските сили, която го открива и вдига на борда си в 16:05 ч.

Вчера следобед беше открита находка, която прилича на ракета или торпедо със стабилизатори. Тя изплува на плажа между Поморие и Ахелой. Летовниците са подали сигнал на телефон 112. На място са изпратени екипи на полицията. Пристигнал е и екип от Военноморската база в Атия, който е прибрал боеприпаса за обезвреждане.

"Това е празен стартови двигател на противовъздушна ракета", коментира малко по-късно адмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на България. Обектът е напълно безопасен, това е част от ракета, която е паднала в морето, поясни той.

Според експерт, с когото се консултира OFFNews, на снимката е първа степен, ускорител, от ракета 57E6 на ПВО комплекса Панцир, който е на въоръжение в руската армия.

Системата Панцир-С1 е на въоръжение в армията на Русия и е използвана активно за обстрел на украински позиции през последните месеци. Комплексът има версии за наземно и морско базиране, няколко руски комплекса бяха разположени и на Змийския остров до освобождаването му от ВСУ. Като се има предвид на интензивността на употребата на комплекса на базата на военните сводки през последните месеци, е възможно в акваторията на Черно море да има още такива елементи от използвани ракети, които периодично могат да стряскат летовници и жители на крайбрежието.

Свързани статии
Сигнал за бомба затвори двата терминала на летище София Боеприпас изплува на плажа между Поморие и Ахелой Сигнал за бомба в бургаския съд, магистратите продължават работа
Тагове
ракета снаряд бомба
Коментари

Още от последните новини