От кървави ръцете на руските войници на Альошата станаха златни

От кървави ръцете на руските войници на Альошата станаха златни - E-Burgas.com

Ръцете на войниците от Паметника на Съветската армия в Бургас вече са златни или поне приличат на такива.

Това обаче не е търсен ефект, а е следствие на почистването на червената боя, с която осъмна монумента в петък. Ръцете на войниците тогава бяха боядисано в червено, като знак на протест срещу руската агресия в Украйна, а на постамента бе изписано "Путин е убиец". Червеният цвят трябваше да символизира кръвта. с която са изцапани ръцете на агресорите.

След почистването със специален препарат е свалена част от патината на бронзовия релеф, в следствие на което се създава ефект, че ръцете на войниците вече са златни. 

Войната в Украйна отново възроди старият спорт в Бургас дали "Альошата", както е известен Паметника на Съветската армия, трябва да бъде демонтиран и преместен. Голяма част от бургазлии виждат в негово лице паметник на руския окупатор, докато за други той е важна част от историята и не трябва да бъде пипан. 

Паметникът на площад "Тройката" е построен през 1952 – 1953 г. Той изобразява съветски войник с издигната към небето лява ръка. Височината му е около 18 метра. Бронзовите релефи пресъздават сцени от Втората световна война и посрещането на съветските войски в Бургас.

Коментари