Оставиха в ареста шофьора на автобуса, който затри двама души на пътя Бургас - Созопол

Оставиха в ареста шофьора на автобуса, който затри двама души на пътя Бургас - Созопол - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо Камен Филипов, обвиняем за причиняване на смърт при ПТП по непредпазливост. В катастрофата загинаха Ванча Байлова и Тодор Тодоров.

Делото бе гледано по жалба на обвиняемия и неговата защита за изменение на взетата му най-тежка мярка за неотклонение в по-лека. По делото бе изготвена и представена в съдебното заседание съдебно – психиатрична и психологична експертиза, представяща здравословното състояние на Камен Филипов.

Настоящата съдебна инстанция като разгледа доказателствата по делото и съобрази становищата на страните, намери за установено, че първоначално с определение на Окръжен съд – Бургас от 2 март., на Камен Ф. е наложена мярка за неотклонение „Домашен арест". Основанието на първоинстанционния съд е, че е налично обосновано предположение за авторството на деянието и че липсва реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Апелативен съд – Бургас отменя това определение и налага мярка за неотклонение „Задържане под стража" на обвиняемия. Различното в мотивите на въззивната инстанция е отношението към извода, че липсва реална опасност Камен Филипов да извърши друго престъпление, според която, са налице доказателства обосноваващи реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление.

Настоящият състав на Окръжен съд – Бургас към този момент не констатира нови обстоятелства, които да обосновават друг извод, различен от този на Апелативния съд в цитираното определение. Тезата на защитата, че е разколебано обоснованото предположение за авторство на деянието, не се сподели от съда. Разследването е в начална фаза и в последствие ще бъдат направени експертизи, които да установят точната скорост на движение на автобуса, управляван от Камен Филипов

Изводите на изготвената съдебно – психиатрична и психологична експертиза са категорични, че актуалното здравословно състояние на обвиняемия е съответно на обективните обстоятелства, в които се намира същият. Не се касае за заболяване, което да води до основание за изменение на мярката за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок.

Коментари

Още от последните новини