Има ли целенасочени атаки срещу Белгородски и Заточна – фактите зад злонамерената кампания

Има ли целенасочени атаки срещу Белгородски и Заточна – фактите зад злонамерената кампания - E-Burgas.com

 

 

През последните месеци срещу талантливите ветроходци Михаил Белгородски и Полина Заточна, както и срещу Яхт клуб Черноморец Бургас, се води целенасочена кампания за дискредитиране. Непрекъснато се разпространяват неверни или преувеличени твърдения, които имат за цел не да информират обществеността, а да уронят репутацията на клуба и да предизвикат негативно обществено мнение.

 

Нека разгледаме ситуацията внимателно. В една представяща се за морска/ветроходна медия излезе статия. Макар фактите в статията да изглеждат убедителни на пръв поглед, те са представени по начин, който внушава негативно отношение и прави опити да създаде негативен образ на състезателите и клуба. Вярно е, че Белгородски и Заточна не са се завърнали в Украйна след участие на международно състезание, но това се дължи на съвсем разбираем и човешки страх. Те, като много други украинци, избягват войната и търсят сигурност в чужбина. Да бъдат нападани за този избор е не само нечовешко, но и напълно лишено от съпричастност към сложната ситуация, в която те се намират.

 

Относно протестите срещу тяхното участие в Българските държавни първенства – всички процедури по картотекиране са били спазени към момента на подаването на документите, а решенията на Протестната комисия са взети професионално и обективно. Всички действия на Българската федерация по ветроходство (БФВ) са съобразени с действащите правила, а последващите изменения в правилника са част от нормалния процес на актуализация и усъвършенстване на регламентите, който се случва във всяка федерация.

 

Интересно е също така да се запитаме защо определени медии непрекъснато публикуват негативна информация за Яхт клуб Черноморец Бургас. Една от възможните причини е лична или институционална вражда. Често подобни кампании се ръководят от хора, които имат личен интерес да компрометират конкурентите си в спорта. В случая, спрягания за собственик на въпросната медия развива ветроходство едиснтвено с цел бизнес и собственото си забавление и не се е занимава с развитие на детско ветроходство което е люлката на ветроходния спорт. Друг Бургаски клуб, който е подал сигнал до Украинската федерация по ветроходство и World Sailing срещу Белгородски и Заточна, сам е замесен в сериозни документални измами с цел източване на средства от община Бургас. Вместо да решава собствените си проблеми, този клуб се фокусира върху създаване на конфликти и подлости, като използва медийните канали, за да атакува конкурентите.

 

Трябва да се признае, че медийните атаки често се използват като оръжие в спортната конкуренция. Всяка негативна публикация може да създаде съмнения и да подкопае доверието в даден клуб или спортисти. В този случай, ЯК Черноморец Бургас и техните състезатели се сблъскват с подобен натиск. Важно е обаче обществеността да погледне отвъд повърхността на тези твърдения и да прецени ситуацията обективно.

 

Сигурността на състезателите и правото им да избягат от войната не трябва да бъдат използвани като повод за медийни манипулации. Спортът трябва да обединява, а не да създава разделение и напрежение. Затова е време да се прекратят злобните нападки и фалшивите обвинения и да се даде възможност на тези млади хора да продължат своите кариери, водени от страстта си към ветроходството.

Коментари

Още от последните новини