Онколози започнаха да лекуват пациенти с COVID-19 в Бургас

Онколози започнаха да лекуват пациенти с COVID-19 в Бургас - E-Burgas.com

От З седмици Комплексният онкологичен център в Бургас приема и лекува и пациенти с коронавирус - не само хора с ракови заболявания, развили COV1D-19, а болни, карани с линейки даже от Шумен. Натоварването е голямо, като към момента от общо 40 легла, свободните са само 5, показа репортаж на bTV.

За да няма риск за онкопациентите, които са с компрометирана имунна система, линейките c COVID болните се качват по отделна рампа, инфектираните след това се довеждат със специален асансьор в сектора, който е с отделна вентилационна система и в който няма никаква възможност за смесване на потоците.

Другата дейност на болницата не страда, категоричен беше e управителят проф. Христо Бозев. Той обясни, че отделения по палиативни грижи и по медицинска онкология са били преместени, за да се освободят два етажа за болни от коронавирус. По указание на РЗИ и НЗОК намалихме леглата в другите отделения, за да останат пак общо 156 легла. Молбата ни е да се прибавят към съществуващите, за да не се гyбят другите легла, на които могат да лекувани онкоболни. Имаме голям наплив на онкоболни - такъв е сезонът", посочи професорът.

Той отбеляза, че не се е наложило да командирова никого в сектора - колегите му сами са предложили да работят там. Как се справя онколог, когато трябва да се погрижи за пациенти с COV1D-19? "В интерес на истината ни е трудно, но имаме добър консултант инфекционист, който ни оказва помощ, всеки ден работи все по- добре и по-добре", отговори началникът на сектора д-р Красимир Николов.

В отделението има хора с дихателна недостатьчност,над половината са развили пневмония.

Сред доброволците има както млади лекари, така и хора със съвършено различни професии, но и голямо желание да помагаг „Всеки един заболял, всеки един болен е причина (да съм тук). Това е част от лекарския дълг", коментира специализантът по онкология д-р Александър Брънков. ,Докато свърши тази епидемия" за спокойствието на пациентите и чистотата ще отговаря бъдещият инженер Руси.

Кога онколозите ще се върнат при пациентите, с които до момента са работили? "Когато цялата тая история приключи, живот и здраве... или доколкото издържа", откровен е началникът на COV1D cenopa д-р Николов.

 

 

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
онколози лекари ковид пациенти коц
Коментари

Още от последните новини