Очаква се по слаба грипна вълна тази зима

Очаква се по слаба грипна вълна тази зима - E-Burgas.com

Каква ще бъде грипната вълна извън COVID никой не знае. Миналата година почти не се регистрира. Този сезон очакваме също да бъде по-слаба, защото в южното полукълбо е била по-слаба, но какво ще стане - никой не знае. Трябва да посрещнем неизвестното подготвени, каза доц. д-р Любомира Николаева-Гломб пред БНТ.

В момента в България грип няма и сега е моментът да се ваксинираме срещу грип, подчерта вирусологът. Обикновено у нас грипът идва в началото на януари.

"В България е една от най-успешните ваксинационни програми - тази за превенция на грипа при хора над 65-годишна възраст и апелирам, че няма нищо страшно във ваксината срещу грип. Напротив, тя би спестила много усложнения", подчерта доц. Гломб.

Ваксината е безплатна за хората над 65 години. За тази година са заявени доста повече дози, миналата година имаше желаещи да се ваксинират, а ваксини нямаше, допълни Гломб.

Грипната ваксина отдавна е препоръчителна и за бременните жени. COVID ваксина също е добре да си поставят бременните жени, подчерта вирусологът.

По отношение на коронавируса тя подчерта, че разпространението на COVID-19 е понамаляло, но не е отминало. Затова трябва да продължим да спазваме мерките, ваксинацията също трябва да продължи със съответния темп, както и тестването.

Доц. Любомира Николаева-Гломб предупреди, че оптимистичните резултати, които виждаме, не трябва да ни карат да се отпускаме.


 

Свързани статии
Топлото време отлага пика на грипа Д-р Николова: Грипната вълна ще дойде, сега е времето за ваксини Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Д-р Брънзалов: Симптомите на "Камбоджа" са подобни на ковид, по-опасен е за децата Ковидът се разпространява по-лесно от грипа и заболяването протича по-тежко, как да ги различним? Приключват доставките на противогрипните ваксини Лекуват първи случаи на заразени с грип и ковид едновременно Педиатър: Сега е идеалният момент да си сложим ваксина за грип Недостиг на противогрипни ваксини у нас Противогрипните ваксини тръгват в аптечната мрежа
Тагове
грип
Коментари

Още от последните новини