Нов успех на бургаското ветроходство – „Черноморец“ спечели регатата „Bosphoros Cup 2020“

Нов успех на бургаското ветроходство – „Черноморец“ спечели регатата „Bosphoros Cup 2020“ - E-Burgas.com

Яхтклуб "Черноморец Бургас" отново блести със сериозен международен успех. Лодките "Wasabi" и "Victoria" се класираха съответно на първо и трето място на регатата "Bosphoros Cup" в  Турция в клас IRC 4, а лодка "Wasabi" постигна още един успех, като финишира втора в общото класиране на IRC 4 и по-бързите яхти в клас IRC 3.

Международната регата "Bosphoros Cup" е ежегодна и има дългогодишни традиции. Тя се провежда за 19-и път, а гонките са между два континента - Европа и Азия, и две морета - Мраморно и Черно. Тя е толкова значима за международната ветроходна общност, че във времето, в което тече състезанието, плавателния път се затваря за други лодки и кораби, освен състезателните яхти.

През 2020 г. Яхтклуб "Черноморец Бургас" участва в регатата с две свои лодки, като и двете се класираха в челната тройка.

Яхта "Wasabi" взе златен медал, водена от шкипера Валентин Николов и екипаж: Зорница Ганева, Елисавета Прошкова, Иван Иванов, Георги Дросев, Павлин Георгиев, Николай Деркозлиев, Живко Факирчев и Валентин Вълчев.

Яхта "Victoria" с шкипер Борислав Николов излезе на трето място в клас IRC 4 , но стана и победител в известната гонка "Босфора". Екипажът е в състав: Мария Бакалова, Георги Калоянов, Христо Дойков и Любомир Николов.

Ето какво казаха членове на екипажа за участието в регатата:

* Зорница Ганева (яхта "Wasabi")

Участието в самото състезание не е единственото предизвикателство. Първо трябва да стигнеш с яхтата от Бургас по вода до старта в Турция. Това са над 200 морски мили, което отнема повече от 25 часа в зависимост от вятъра и другите атмосферни условия.

* Мария Бакалова (яхта "Victoria")

Тази регата е уникална с това, че по време на гонките постоянно преминаваш от един континент в друг, от Азия в Европа и обратно. Гонката "Босфор", в която победихме с яхта "Victoria", предлага удивителни гледки и към азиатския, и към европейския бряг.

* Елисавета Прошкова (яхта "Wasabi")

Турските състезатели имат трикове, които са според правилата и им помогнаха да минат между лодките ни и да ни отнемат вятъра. Не успяха да вземат златния медал на нашата яхта "Wasabi", но без тези техни ходове, другата ни яхта "Victoria" щеше да се класира на второ, а не на трето място. Участието в тази регата за мен беше сбъдната мечта.

* "Щастливи сме не само от победата - споделят шкиперите на двете бургаски яхти в регатата - "Bosphoros Cup 2020" - щастливи сме най-вече от факта, че успяхме да се приберем живи и здрави в Бургас без поражения и повреди по нашите лодки. Видяхме как някои от опонентите ни счупиха мачти или скъсаха платна и сме доволни , че се завръщаме в Бургас без щети и с два медала за нашия клуб. Най-хубавото е, че запазихме доброто настроение и отборния дух през цялото време. Освен че сме съотборници, в Яхтклуб "Черноморец - Бургас" ние сме приятели и се подкрепяме като едно голямо семейство. Успехът на клуба ни е успех на ветроходния спорт в Бургас и в България".

Галерия
Коментари

Още от последните новини