Нов рекорд от 350 хил. души заразени за 24 часа, ЕС договоря цветна карта за ограниченията за пътувания

Нов рекорд от 350 хил. души заразени за 24 часа, ЕС договоря цветна карта за ограниченията за пътувания - E-Burgas.com

Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в света надхвърли 36.36 млн., като увеличението за ден е с над 350 хиляди случаи, което е нов рекорд за 24 часа. Според последните данни на Световната здравна организация (СЗО), публикувани в петък, броят на смъртните случаи се е увеличил с 6.3 хил. и е достигнал 1.056 милиона.

Най-много нови случаи продължава да има в Северна и Южна Америка, следвани от Европа. Съединените щати остават най-засегнатата държава с над 7,5 милиона потвърдени инфекции, следвани от Индия и Бразилия, които регистрират съответно 6,96 милиона и 5,04 милиона случаи на Covid-19, информира "Сега".

Страните членки на ЕС се договориха за общ метод, по който ще бъдат определяни безопасните и рисковите дестинации за пътуване в Европейския съюз в условията на Covid-19.

Според цитирано от ДПА високопоставено лице, страните в ЕС желаят да сложат край на объркването около ограниченията за пътувания в блока, след като от началото на пандемията по-рано тази година отделните страни в съюза наложиха разнородни ограничения за влизане. Новото предложение е получило широка подкрепа, според говорител за Германия, която председателства ЕС на ротационен принцип.

Страните са се споразумели за т.нар. "цветна карта", която да илюстрира ситуацията във всяка страна членка. Картата ще показва всеки регион с различен цвят и ще отразява равнището на риск.

Страните с висок риск ще са в червен цвят, ако са отчели над 50 заразени на 100 000 души през последните 14 дни и ако най-малко 4% от тестваните са дали положителни проби, или ако има над 150 случая на Covid-19 на 100 000 души за 14 дни.

Има две други нива оранжево и зелено - за страните с по-ниско равнище на заразени с коронавирус. Според предложението, маркираните в зелено зони не трябва да налагат ограничения за пътувания.

Препоръките трябва да бъдат одобрени от министрите по европейските въпроси идната седмица.

Франция постави нов негативен рекорд от началото на пандемията, регистрирайки 20 330 нови случаи на Covid-19 през последните 24 часа, показват данни на френското здравно министерство. Така обшият им брой от началото на пандемията вече е 691 966. През всеки от последните два дни бяха регистрирани повече от 18 000 новозаразени с Covid-19. Нивото на позитивни за Covid-19 тестове във Франция вече достига 10,4 на сто.

Смъртните случаи от коронавируса са се увеличили със 109 до общо 32 630. Постъпилите в болница вече са 7 864 в цялата страна, а хората в интензивните отделения - 1 448. В разгара на кризата в началото на април над 7000 души с Covid-19 бяха в реанимация.

Лион, третият по големина град в страната, и още три града ще затворят баровете си през следващите дни, както направиха Париж и Марсилия, в опит да забавят разпространението на вируса.

Междувременно в Испания в петък правителството обяви извънредно положение и наложи частично затваряне на Мадрид и близките градове.

В Германия канцлерът Ангела Меркел пък предупреди за драконовски ограничения в обществените контакти, ако властите не успеят не ограничат разпространението на Covid-19 в Берлин, Франкфурт и други засегнати градове. В Италия броят на новите инфекции надхвърли 5000 за ден за първи път от края на март, когато беше пикът на пандемията в страната.

Източник: frognews.bg

Свързани статии
80-годишна баба се преобърна с Дачията си край Карнобрат 903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните
Тагове
коронавирус свят
Коментари

Още от последните новини

Бургас
Нов рекорд от 350 хил. души заразени за 24 часа, ЕС договоря цветна карта за ограниченията за пътувания - E-Burgas.com

Никулден е!