Николай Николов: Област Бургас традиционно е най-застрашена от пожари

Николай Николов: Област Бургас традиционно е най-застрашена от пожари  - E-Burgas.com

Пожарите в страната са с 2500 по-малко в сравнение с миналата година, посочи в Сутрешния блок на БНТ Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По думите му дневно възникват по 120 огнища в страната.

"Но сега започва така наречения период на горещниците. Завърши прибирането на реколтата, за съжаление хиляди декара изгоряха, в това число и съвременна техника - комбайни. Бъдете бдителни, не палете стърнища", настоя той.

"Обикаляме с полицията малките населени места, над 3000 селища сме посетили, взаимодействаме си с хората, за да предотвратим битовите пожари, където най-трудно влияем, защото нямаме законови правомощия да влизаме в домовете на хората. Там са сериозните проблеми - 78 са жертвите до момента от началото на годината. С четирима са по-малко от 2019-а, но и броят на пожарите е по-малък", коментира комисар Николов.

Той посочи и традиционно местата, където най-често възникват пожари през летния сезон. Това е Югоизточна България - Хасково, Ямбол, Бургас.

"Към края на месеца се усложнява обстановката и в Стара Загора, Пловдив и София окръг. Нито миг не трябва да се отпускаме, въпреки сезона на почивките", призова Николов.

Шефът на националната пожарна допълни, че вчера у нас е имало няколко горски пожара, при които са унищожени десетки декари.

"Над хижа "Славянка" имаме действащ пожар, но в ранните часове е локализиран и се надяваме да обяд да бъде погасен", допълни той.

По думите му, разходите, които Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" прави за погасяването им, са огромни.

"Тук са разходите за труд и използването на машини. Нашите хора са изключително добре подготвени, правим такава организация, че заедно с горските стопанства и доброволците бързо да се намесим. Благодаря им!", посочи Николай Николов.

Коментари

Още от последните новини