Нерегламентирани търговци на царевица продават необезпокоявано на Северния плаж (Снимки)

Нерегламентирани търговци на царевица продават необезпокоявано на Северния плаж (Снимки) - E-Burgas.com

Нищо не им пречи да си открият обекти и ние да ги контролираме, коментират от БАБХ-Бургас

Нерегламентирани търговци на царевица ежедневно и необезпокоявано обикалят Северния плаж в Бургас, сигнализират читатели, които ни изпратиха снимки. Те се оплакват, че освен че не издават касови бележки търговците не могат да гарантират произхода и начина на приготовление на царевицата си. Въпреки това обаче я продавали като топъл хляб.

От БАБХ-Бургас коментираха, че от началото на летния сезон са съставени не повече от два акта. Институцията може да си позволи да извършва проверки само по сигнал, тъй като инспекторите в региона са 45, а плажовете – около 120, при налични над 3000 заведения.

„Втора година вече провеждаме срещи с концесионерите, в които ги молим за съдействие. Те ни съдействат, естествено, когато има сигнали, т.е. почти всички плажове имат най-малкото спасители, някои си имат и охрана, така че те са хората, които трябва да ни съдействат. Най-вече помощ получаваме и от полицията, защото ние не можем да изискваме лични документи и поради този факт сме малко безсилни срещу този тип търговия. Това не са юридически лица, нямат обекти или строго установени места, за да ги проверим. А тези утре са тук другиден ги няма“, обясни директорът на Агенцията д-р Георги Митев.

За разлика от търгвоците, които обикалят между хората по плажа, тези, които продават царевица от едно място, са регламентирани, макар че някои разполагат единствено с един казан. Има и обекти, в които се продава ронена царевица или такава на пара. Те обаче имат разрешително и могат да предоставят черно на бяло всякакъв вид информация както на инспекторите, така и на клиентите си. „Не е трудно и другите да си направят такава точка, от където да продават, а ние да ги проверяваме“, каза още д-р Митев.  

Галерия
Коментари