Недостигът на медицински сестри става все по-голам

Недостигът на медицински сестри става все по-голам - E-Burgas.com

Световната здравна организация прогнозира, че през следващите няколко години ще има сериозен дефицит,равняващ се на 2 млн. медицински сестри. Проблемът е световен. Това обяви председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева пред  Bloomberg TV Bulgaria. Тя допълни, че проблемът у нас съществува повече от 20 години и днес 80% от новозавършващите професионалисти по здравни грижи са готови да напуснат България веднага след дипломиране.

„Тенденцията продължава да бъде негативна независимо от няколкото добри стъпки, които бяха направени през годините. Заплатите продължават да са много ниски, продължава неглижиращото отношение, а професионалното развитие, за което ние настояваме, не се случва с темповете, с които ние искаме“, подчерта Василева.

По думите й в момента съотношението лекар-сестра е 1:0,9, а би трябвало да е поне 1:2.  Според експерта е важно да има стандарти по здравни грижи, защото без тях в лечебните заведения не могат да се извършат нужните дейности заради липсата на персонал, дори това да наложи закриване на лечебни заведения и окрупняване.

Коментари

Още от последните новини