Населението на Бургас е пораснало с 290 души за една година

Населението на Бургас е пораснало с 290 души за една година - E-Burgas.com

В града се заселват и доста чужденци от ЕС, Русия и Украйна

През годините от 2006-та до 2018-та населението на община Бургас нараства устойчиво. Статистиката е категорична в това отношение, а цифрите можете да видите представени графично. Данните са общодостъпни и всеки може да ги провери в сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване".

През последната година населението на Бургас е достигнало 233 939 души, докато през миналата година то е било 233 649 души, което значи, че се е увеличило с 290 души. 

В първата таблица виждате броя на регистрираните по постоянен и/или настоящ адрес жители на Бургас. Реално неговото население е по-голямо. Извън статистиката остават хиляди хора, предимно млади жени и мъже, които работят тук, наели са квартира или скоро са си закупили жилище, но адресната им регистрация е в друго населено място. Според наблюденията на Общината, част от тях влизат в нея (статистиката) в случаите, когато им се роди дете и достигне възраст над 2 годинки. Причината - при точкуването за ясла и детска градина в Бургас, голямо значение за приема има дали си адресно регистриран в близост до желаното заведение.

Строителството и търсенето на жилищни имоти за купуване и наемане в града ни и неговата периферия също бележат ръст.

През периода 2007-2018 година в Бургас не е закривано училище. Напротив, в града отвориха врати две нови - ОУ "Коджакафалията" и Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. В същия период се наложи построяването на 13 нови детски градини, тъй като местата в наличните не достигаха.   

За сравнение, в годините преди 2007-ма има случаи, в които Общината е продавала на частни лица сгради на училища и детски градини - в "Лозово", Братово и к-с "Лазур", например.. Този положителен демографски тренд е добра основа за планиране на политики за развитието на Бургас през следващите десетилетия.

Предизвикателство за местната власт остава задържането на младите хора в града. Ключът към бъдещото развитие на Бургас е на първо място образованието - още от детската градина, през училището и професионалната гимназия до университета. Действията на Община Бургас през последните години и намеренията й за следващите са видни - в града трябва да се предлагат все повече възможности за обучение, съобразени с нуждите на бизнеса. Това е в интерес и на работодателите, от които се очаква реципрочно участие в процеса за задържане и достойна професионална реализация на младите тук. Община Бургас е амбицирана да продължи да сближава интересите на бизнес и образование в името на просперитета на града. Едновременно с това тя планира създаването и развитието на нови бизнес зони, продължава подобряването на инфраструктурата, благоустрояването на всички жилищни райони.

Статистиката показва още една тенденция. Според нея през последните години устойчиво расте и броят на чуждите граждани, продължително пребиваващи и постоянно живеещи в Бургас. Повечето от тях са граждани на Европейския съюз, Руската федерация, Украйна и др.

По данни за РЗ "Миграция" към ОД на МВР - Бургас, за 2018 година в Бургас има близо 3000 продължително пребиваващи и 2000 временно пребиваващи чужди граждани, които плащат данъци, ползват инфраструктурата и услугите на Общината. Тук живеят много граждани от държави - членки на Европейския съюз, които не са длъжни да си правят регистрация. Голям е и броят на рускоговорящите нови бургазлии, вече сдобили се с български паспорти.  

Коментари

Още от последните новини