МВР отсече в Малко Търово: Мигрантите са станали по-агресивни от преди

МВР отсече в Малко Търово: Мигрантите са станали по-агресивни от преди - E-Burgas.com

С 60% са намалели опитите за нелегално преминаване на границата

С близо 60% са намалели  опитите за нелегално проникване през границата в сравнение с миналата година, заяви главният секретар на МВР  главен комисар Георги Костов на среща в Малко Търново с представители на местната власт в региона.

Срещата бе организирана заради необходимостта от добра комуникация между структурите на местната власт и полицейските служители в региона, информират от МВР-Бургас. „Необходима ни е помощ от гражданското общество по места в случаите на незаконно проникнали в страната  групи нарядите на Гранична полиция своевременно да получават информация, за да противодействат“, заяви Костов.

Тези 60% са факт и формално погледнато миграционният натиск в сравнение с миналата година е изключително благоприятен. И през миналата година, в сравнение с Гърция, в страната проникваха в пъти по-малко нелегални незаконни мигранти.  Това поставя пред нас предизвикателството за пореден път да докажем на европейските ни партньори, че границата ни продължава да е сигурна и професионално охранявана от силите на Гранична полиция, подпомагана от колегите от ГД „Национална полиция“ и от българската армия. Съзнаваме, че за решаването на този проблем не можем да бъдем достатъчно ефективни без подкрепата на местната власт и цялото гражданско общество“, каза още комисар Костов.

Конкретно от хората в пограничните райони, които били достатъчно добре подготвени и умеели перфектно да се ориентират като видят в далечината група дали е от незаконно проникнали мигранти, МВР очаква незабавно да сигнализират на органите на Гранична полиция. „За подобряване на комуникацията сме организирали колегите от Гранична полиция периодично да посещават кметските наместници, за да се подобри общуването между редовите служители по границата и населението“, добави главсекът на полицията.

Георги Костов поясни, че напоследък има признаци на изменение в профила на мигрантите, които проникват незаконно в страната – и като националност и произход, и като възраст, а също и в модела им на поведение. „Наблюдаваме подчертано по-агресивен тип поведение или прояви на форми на агресия, като обективните изводи са въз основа на случаи със задържани в закритите центрове на Дирекция „ Миграция“, както и в центровете от открит тип на ДАБ. Етническият състав на незаконно навлезлите мигранти е преобладаващо не от зоните на  потенциален военен конфликт  – все факти, които трябва да получат обществено достояние така, че гражданите да не правят опити сами да противодействат, а да подават сигнали в Гранична полиция“, вмъкна той.

На срещата в Малко Търново комисарят съобщи, че към момента няма места с пробиви по преградното съоръжение. Продължава и въведената практика на мобилни контролно-пропускателни пунктове за  внезапни проверки на моторни превозни средства за евентуален превоз на нелегално преминали границата чужденци.

Галерия
Коментари

Още от последните новини