Лекари в Бургас: Недостигът на легла за болни от Covid-19 вече е осезаем

Лекари в Бургас: Недостигът на легла за болни от Covid-19 вече е осезаем - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite.bg

Направо сме като хотелите, на резервация, чакат да изпишем няколко човека, за да настаним веднага следващите, твърдят от Инфекциозното отделение

Бургас е една от критичните области, където недостигът на легла за COV1D-болни вече е осезаем. Инфекциозното отделение в Бургас, където се настаняват най-тежките случаи на коронавирус, е пълно на 100%, заети са всички 16 легла, стана ясно от репортаж на bTV. Спешно настанените с други инфекциозни заболявания се пренасочват към болницата в Айтос, за да може да бъде освободен още един етаж допълнително.

COVID-отделения в областта се откриват в още три общински и две частни болници. Легла ще бъдат осиryрени, но на този етап медицински специалисти няма. Подобна е ситуацията и в Гоце Делчев, където пациенти чакат, за да бъдат настанени в болница.

Персоналът на инфекциозното отделение в УМБАЛ - Бургас вече е на прага на изтощението. "Направо сме станали, как да ви кажа, като хотелите, на резервация, чакат да изпишем няколко човека, за да може веднага да се настанят следващите", посочва д-р Ростислава Кръстева - зам.-началник на Инфекциозно отделение. Две от сестрите са напуснали. Така за 16 болни се грижи по една сестра на смяна.

Според Дора Стоилова - старша сестра в Инфекциозното отделение, графикът е претоварен и се карат извънредни смени, което е непосилно.

Д-р Светлозар Георгиев- зам.-директор на УМБАЛ Бургас, апелира за помощ, особено от доброволци, особено такива, които не вярват, че има коронавирус, да дойдат да помогнат, ще бъдат възнаградени", казва лекарят.

Спешно се отварят нови COVID-отделения.

В Карнобат вече има настанени трима болни, във вътрешно отделение. Лекуват ги с консултации по телефона, защото инфекционист няма. Плановете на ръководството са след ремонт на затвореното преди 10 години родилно отделение, болните от COV1D-19 да бъдат настанявани тук. Те обаче ще ползват един общ вход с детското отделение.

 

Свързани статии
Бургас се бори срещу ковид и със средства от непроведени спортни състезания Собственици на барове и ресторанти скочиха срещу очакваното затваряне БЛС за локдауна: Това е глътка въздух за нас! Премахват следобедния „зелен коридор“ за възрастни в магазините Край на либералните мерки: Затварят всички училища, дискотеки, молове и спортни мероприятия Свещеници се включиха в битката срещу COVID-19 157 са новозаразените в Бургаско, почти 4000 в страната 16 медици в Бургас с положителни проби за ковид през последните 24 часа 3 899 новозаразени с ковид от 10 311 теста, 119 души загубиха битката Ковид взе пет жертви в Бургаско, 280 са новите случаи
Тагове
коронавирус инфекциозно легла
Коментари

Още от последните новини