КСА “Нефтохимик 2011” обра медалите на Държавното първенство в София

КСА “Нефтохимик 2011” обра медалите на Държавното първенство в София - E-Burgas.com

В София завърши държавното първенство на най-малките акробати. Участваха 18 клуба от цялата страна, в чиито отбори имаше много нови талантливи деца.

В двата състезателни дни, 8-ми и 9-ти юни, за поредна година се затвърди лидерството на бургаските клубове – КСА “Нефтохимик 2011” - 6 златни, 3 сребърни и 4 бронзови медала, СКА “Акро Джъмп” - 4 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал, КСА “Черноморец Бургас” - 2 златни и 1 сребърен медал, КСА Бургас – 2 сребърни медала.

Добрата новина е, че вече излиза на сцената и нов претендент за призовите места в първенството – сливенският клуб по акробатика “Стефан Данчев”, който от няколко години мощно върви напред благодарение на силния си треньорски екип. Младата Виолета Бинева, заедно с дългогодишните треньорки Калинка Лечева и Стефка Спасова – първите световни шампионки по акробатика във вида Женска двойка, успяха да изградят един от проспериращите клубове в последните години. Той има и най-много картотекирани състезатели. На този шампионат клуб “Стефан Данчев” спечели 2 сребърни и 4 бронзови медала, което е голям успех на фона на силната бургаска конкуренция.

Добра новина е и новото качество на акробатиката, която демонстрираха малките състезатели. Тази положителна тенденция скоро ще стопи разликата между водещите бургаски клубове и центровете в Ботевград, Сливен, София, Горна Оряховица, Русе, Айтос, Варна, Лом. 

По общо мнение на треньорите на отборите, тази година съдийството беше на много високо ниво и всички изпълнения на състезателите бяха оценени обективно. Това създаде много позитивна атмосфера в залата.

 Мнението на специалистите:

Драгомир Драганов, селекционер на националните отбори по акробатика:                         Изключително съм доволен от този шампионат. Вижда се ясно голямата основа от качествени деца, които се подготвят в клубовете ни под ръководството на треньорите. Всички работят сериозно и има резултат. Това е процес, който при нас се гради от няколко години и вече има резултати. Изградихме приемственост, която в спорта е изключително важна. Съдийството беше професионално и никой не може да оправдава неуспеха си със субективни оценки на съдиите. Вечната тема за изключително важната роля на треньора продължава да се дискутира в нова посока – как да работим с новото поколение, което изисква нови подходи и отношение. Оптимист съм за бъдещето на българската акробатика, защото на държавните първенства се увеличава групата на силните състезатели и се стопява рязката граница между “можещи” и “неможещи”. Успехът ни на Младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес е потвърждение, че сме на прав път.

Любомир Ковачев, треньор в АК “Локомотив” Русе :

Вървим напред. Това е шампионат на най-малките и фактът, че тук са 360 състезатели е показателен. Съдийството е на ниво.

Емил Младенов, председател на най-новия клуб в акробатиката, “Спартак” Плевен:Оптимистично е да видиш толкова много деца на шампионата. Показват развитие и това се дължи на треньорите. Много зависи как работим в залата с тези деца. Треньорската работа е комплекс от умения и отговорности. Радвам се, че клубовете по акробатика започват да се обединяват в името на общото развитие.

Женя Станева, старши треньор на СКА “Акро Джъмп” Бургас: Много съм доволна от съдийството на шампионата. Оценките са абсолютно обективни. Няма обидени и недоволни.

           
                                

                                               

Коментари

Още от последните новини