Крайморие се разбунтува заради липса на автобуси, жителите готвят протести

Крайморие се разбунтува заради липса на автобуси, жителите готвят протести - E-Burgas.com

Автобусите са празни, и през 10 минути нямаме против да ги пуснем, но билетът да стане 5 лева, контрират от „Бургасбус“

Новата транспортна схема разпали страстите в бургаския квартал Крайморие в последните дни. Местните са бесни от редкия интервал, който обслужва линия 17 до квартала в най-пиковите часове и са готови да излязат на протест, ако от общината не ги чуят.

Недоволството на крайморци идва от факта, че вечер след работа или училище чакат по час и половина в студа на спирките, за да се приберат. От разписанието, въведено от 11 януари, на всеки кръгъл час от Бургас тръгвали автобуси, но това било до 16:00 часа. След това ставали през час и половина, точно когато хората се прибирали.

„Допреди изборите се движеха през час и 40 мин. Замазаха ни очите, обещаха, че с новата транспортна мрежа ще са през половин час, тъй като сме квартал. Пуснаха ги действително за около 40 дни – от средата на ноември до средата на декември, след което ги спряха с мотива, че е губеща линия“, коментират пътниците.

След въведеното разписание на 11 януари, те направили няколко събрания помежду си, заедно с кметския наместник и поискали в интервала 17:00 – 20:00 часа, да се движат през половин час, т.е. да вкарат още три машини. Този вариант обаче не устройвал общинския превозвач. „Вчера, без да ни информират са пуснали допълнителен автобус в 18:00, но след него пак са през час. Направихме си справка с всички други квартали, те имат по 66 автобуса на ден. Съгласни сме, че Крайморие е по-малко населен, ама сме квартал на Бургас и плащаме данъци като за идеален център. Единственото, което искаме е автобуси през половин час между 17:00 и 20:00 часа“, твърдят жителите.

Кметският наместник Мария Генчева, която е в тежката позиция на посредник между хората и общината, сподели че крайморци пък трудно стигали до консенсус помежду си по време на събранията, но пък и нямали, все още, официален отговор от „Бургасбус“ ЕООД.

„Поради намаления пътникопоток, трябваше автобусите да се редуцират, предложихме им да бъдат през половин час, направихме ново разписание, запазихме този час 17:30, защото много работници го ползват. И се получи една голяма дупка от 17:30 до 19:00. Говорихме с тях и ни предложиха да ги направят на всеки час от 16:00 до 20:00, обаче хората, които хващат този в 17:30 пък решиха, че не им е удобно. Затова направихме събрание – да решим, кой вариант устройва всички. Така се стигна до последното им искане, което бе предложено на „Бургасбус“, но те казаха, че нямат този ресурс автобуси. В момента пуснаха един допълнителен в 18:00 часа, може би докато намерят някакво решение, защото работниците държат да е в 17:00, а не в 17:30“, обясни Генчева.

Петко Драгнев, „Бургасбус“ ЕООД: Автобусите до Крайморие са празни, кой ще плати сметката

Директорът на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев е категоричен, че този вариант е немислим за общинското предприятие. Откакто има камери в автобусите, ясно се виждало, че автобусите до бургаския квартал са празни, максимум по един или двама човека имало през деня, а вечер и сутрин, в пиковите часове, са около 20 души.

„Аз нямам против и на 10 минути да има автобуси, стига да има пътници. Разполагам със снимки от камерите, с които мога да докажа, че няма пътници. Оттам нататък какъв е смисълът да пътуваш на половин час, дори на един, при положение, че не пътува никой. Кажете ми каква е идеята? Да направим километри, да ощетим бургазлии, да покажем разходи, каква е идеята? Най-голямата бройка, която пътува в един автобус е двадесет и няколко човека в час пик – сутрин и вечер. Можем да ви ги извадим по часове за няколко поредни дни“, коментира Драгнев.

Той сподели, че двата квартала на Бургас с най-малко население – Лозово и Крайморие, били най-претенциозни. „Те са най-гръмогласни.В Лозово стои същият проблем, една групичка са трезвомислещи и искат да направят така, че да не пътуват празни автобусите, обаче друга групичка е по-гръмогласна и отсича „гледайте си работата, ние сме квартал и искаме на половин час“. Няма лошо, но трябва да има конструктивен диалог между двете страни, за да се стигне до разумно решение. Ок, нека искат през половин час автобуси, но някой трябва да плати сметката. Амортизацията, горивото, заплатите, трябва да се осигурят. Ако са съгласни да направим 5 лв. билета, ще го направим през половин час, няма лошо. Ако Общинския съвет каже: Ние ще плащаме по 500 хил. лв. на година, за да има в Крайморие мир и спокойствие, ок. Обаче, ние не можем да ги платим, това трябва да е ясно – не можем да пътуваме празни, на наша сметка. Безплатният обяд свърши, такива са нашите възможности. Никой не ни плаща заплати, всичко, което имаме ни идва от това, което си събираме самички“, категоричен е директорът на „Бургасбус“.

Галерия
Коментари

Още от последните новини