Категоризират плажовете за следващото лято

Категоризират плажовете за следващото лято  - E-Burgas.com

Прилагането на новия модел на управление на морските плажове е реалистично да стане от следващото лято. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол.

Министърът информира, че Концепцията за управление на морските плажове вече е готова в работен вариант и предстои обсъждането й.
Тя предвижда морските плажове да се групират според индивидуалните им характеристики. При изготвянето на методиките за минималното концесионно възнаграждение водеща няма да е цената, а допълнителните услуги, които се предлагат.

Целта е да се насърчи предлагането на повече услуги на по-приемливи цени, като се даде възможност на концесионера да развива плажа съобразно неговите географски и природни дадености, коментира министър Ангелкова.

Разработена е Концепция за групиране, класифициране и категоризиране на морските плажове и промените в методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане. Концепцията се основава на създаването на четири групи плажове - първата - в урбанизирани територии, втората - в неурбанизирани територии в близост до туристическа дестинация или къмпинги, трета - в неурбанизирани територии, отдалечени от туристически дестинации или къмпинги и четвъртата - плажове с ограничено ползване и определени за развиване на специален вид туризъм.

Източник: БТА

Коментари

Още от последните новини