Как да променим цвета на косата, без да ѝ навредим

Как да променим цвета на косата, без да ѝ навредим - E-Burgas.com

Всеки празник е повод да демонстрираме различна нова визия. Най-бързият и лесен начин е като сменим цвета на косата си. Другата “Аз” ни дава самочувствие. Кара ни да се чувстваме по-уверени и красиви.

Но как да боядисаме косата си, без това да причини увреждане, накъсване на краищата и косопад, и в същото време да запазим скъпоценната ѝ дължина? 

Знаем, че някои от амонячните бои са агресивни и третирането с тях причинява стрес и поражения. Е, да - те запазват дълготрайността на цвета, дори при често миене на косата. Специалистите от козметичните компании непрестанно експериментират в своите лаборатории в търсене на продукти, които могат да боядисват косата с безупречен пигмент, с грижа тя да остане на мястото си - гъста, красива и блестяща. Отдавна на пазара се предлагат щадящи бои без амоняк, като тези тук: https://makeup.bg/categorys/22813/. Част от тях включват натурални компоненти - арганови масла, зехтин, авокадо, ленено масло, масло от кокос и пр. Затова четете внимателно състава и какво пише на опаковката.

Самият косъм преминава през 3 фази: 

  • Първата е анагенна фаза - тя е с продължителност от две до шест години. 80% от космените фоликули са в анагенна фаза - т. е., в процес на растеж.
  • Втората е катагенна фаза. Косъмът спира да расте и умира, но все още не е паднал. Този период трае около месец.
  • Третата е телогенна фаза. Характеризира се с това, че фоликулът почива в продължение на 2-3 месеца. Тогава косъмът естествено пада.

Кръговратът започва със следващата анагенна фаза - косъмът расте в същия фоликул, но всяка нова коса е по-тънка от предишната. 

Борбата на специалистите се състои в това да удължат максимално анагенната фаза - етапа на растеж, за да може да се отложат във времето следващите два стадия, след края на които новопоникналата коса е много по-тънка и с намален обем. Затова е нужно да бъдем особено прецизни когато решим да сменяме цвета на косата си. Да използваме бои, които няма да нарушат структурата на косъма като го направят крехък и чуплив. Нанасянето на серум или подхранваща маска за коса веднъж седмично със сигурност ще направи косата по-устойчива на боядисването.

Трябва да сме добре подготвени в съхраняването на здравината на косата си. Освен прецизния подбор на качествени продукти - крем бои, оцветители, къна и тониращи шампоани, необходимо е да включим в грижата си употребата на шампоани и балсами. Общият знаменател на всички тези средства трябва да са протеините. Те ще запазят еластичността и блясъка на нашите къдрици. Ще образуват кератинова обвивка, чиято задача е да запази косъма здрав колкото може по-дълго. 

Празнична прическа без поражения - мисията е възможна, само ако се доверим на качествени продукти, създадени от компании с традиции в производството, доставени от дрогерии, на които от опит знаем, че можем да имаме доверие.

Коментари