Къде да бъде паметникът на кан Тервел в Бургас? (анкета)

Къде да бъде паметникът на кан Тервел в Бургас?  (анкета)  - E-Burgas.com

Обсъждат се четири основни варианта, бургазлии ще имат финалната дума

До четири основни варианта са сведени местата, на които може да бъде изграден паметник на кан Тервел в или около Бургас. Това стана ясно на пресконференция на Инициативния комитет за изграждане на паметник на кан Тервел, който тази година се събра по случай по повод годишнината на българския владетел.

Към този момент се обсъждат места като Морската градина на Бургас, площад „Св. Св. Кирил и Методий“, Крайморие и крепостта Русокастро. Финалният вариант ще бъде избран след широко обществено обсъждане и допитване до бургазлии. Припомняме, че преди около месец бе лансирана идеята в Морската градина да бъде създадена алея на българските ханове и царе.  В случай че за монумента на кан Тервел сега се избере това място, то той може да сложи началото на създаването на именно такава алея. 

Изграждането на паметника никак няма да бъде лесно, признаха от комитета. Ще са необходими много средства за проектиране, изграждане и поставяне,  като за това ще се разчита на помощта на държавата, на общината, на бизнеса и на всички граждани. Идеята е монументът да бъде с внушителни размери, а не просто поредния паметник в града. Скоро ще бъде отворена дарителска сметка, на която ще могат да бъдат превеждани суми, с които да бъдат подпомогнати всички чествани

Комитетът в Бургас е оглавяван кмета Димитър Николов и в него влизат над 40 души, сред които общински съветници, историци, бизнесмени и граждани.

 

Анкета
Коментари

Още от последните новини