Идея за алея: Български царе и ханове застават на пост в Морската градина

Идея за алея: Български царе и ханове застават на пост в Морската градина - E-Burgas.com

Да бъде определена алея в Морската градина на Бургас, където да бъдат подредени паметници на българските ханове, царе и държавници. Това предлага бургазлийката Недялка Драгиева, която е входирала предложението си като писмо в Общински съвет - Бургас. Предложението е във връзка с програмата на Инициативния комитет за честване на годишнината на хан Тервел и предложението в града да бъде издигнат негов паметник.

Недялка обаче мисли по-мащабно и предлага паметник не на един, а на всички български ханове, които да бъдат подредени в тематична алея в близост до морето. Идеята е паметниците да проследяват хронологично развитието на българската държава, като към тях бъдат прибавени кратки биографични и исторически справки с цел да се популяризира историята. Недялка Драгиева е готова да изготви идеен проект, ако предложението бъде възприето добре от Общински съвет. 

Подобна идея обаче би била трудна за реализиране, тъй като изготвянето дори само на един паметник е доста скъпо удоволствие и обикновено става чрез набиране на дарения. В същото време в Морската градина на Бургас в момента трудно ще се намери подобна алея, тъй като паркът вече е разделен тематично с паметници на български революционери, бургаски писатели и актьори, художествени скулптури и т.н. 

Писмото на Недялка Драгиева все пак ще бъде разгледано от Постоянната комисия по читалищна дейност и култура, след което ще има повече яснота дали може да се пристъпи към реализация на идеята. 

Коментари

Още от последните новини