Изчезват денонощните аптеки?

Изчезват денонощните аптеки?  - E-Burgas.com
снимка: nfinitum.bg

До седмица пускат за обсъждане Закона за лекарствените средства - с командно-административни средства ще опитат да осигурят поне по една на община Денонощните аптеки започнаха да изчезват и в София. Отдавна ги няма в средните и малките градове и са единични в големите. Причината за това е чисто икономическа. пише в. "24 часа". Разходът за поддръжка на персонал - дипломиран фармацевт, за нощна смяна е по-голям от оборота през нощта, а за покриването му от евентуална печалба изобщо не може да се мисли.

В първите години аптечните вериги пускат масово денонощни вериги, като смятат, че разходите ще се покрият от икономията от охрана, но се оказало, че освен аптекари трябва да се поддържа и охрана. А изискването в Закона за лекарствените средства денонощно да има дипломиран магистър фармацевт прави този бизнес напълно нерентабилен. Една голяма верига аптеки, които са собственост на голям български производител, са затворили всички денонощни аптеки в София.

Друга верига, зад която стоят руски капитали, също е затворила до една нощните си аптеки в София. Много популярна верига път е свила със седем обектите си, които работят по цяла нощ. Публична тайна е, че изискването за магистър фармацевти не се спазва и че контролните органи си затварят очите, но въпреки това тази дейност остава нерентабилна.

 

Коментари

Още от последните новини