Избраха зоните за свободно засаждане на дървета в Бургас (карта)

Избраха зоните за свободно засаждане на дървета в Бургас (карта)  - E-Burgas.com

Скоро бургазлии ще могат да засаждат фиданки без административни пречки

Стратегията за свободно засаждане на дълготрайна декоративна дървесна растителност на територията на озеленените площи в Бургас вече е факт. Това се случи след докладна записка на общинските съветници от ГЕРБ д-р Антонио Душепеев и Калояна Живкова. Инициативата беше подкрепена от всички групи в местния парламент.

В края на 2017 г. съветниците предложиха Община Бургас да определи терени за осигуряване възможност за внасяне на растителност по инициатива на физически и юридически лица, граждански и обществени сдружения и инициативни групи. Още тогава те обърнаха внимание, че Бургас има нужда от внасяне на допълнително растителност, имайки предвид екологичната градска обстановка.

Бюджетът на Община Бургас е ограничен и не дава възможност за бърза промяна на съществуващите обстоятелства. Затова съветниците смятат, че всеки, който иска да засади дърво трябва да може да го направи, без това да му причинява административни неудобства. 

Стратегията съдържа зони за засаждане на дървета в урбанизираните граници на Бургас, основни правила и норми при засаждане, изискавния към посадъчния дървесен материал и видов състав с конкретизирани дървесни видове. 

Избраните зони са в паркове, градини, улици, залесителни пояси, междублокови пространства и т.н. Картата за засаждане на дървета е публична и може да се види в сайта на Община Бургас.

Очаква се в кратки срокове, да бъде изготвен и ред по който гражданите да се възползват практически от стратегията и картата за залесяване. 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини