Граждански сдружения ще дадат пресконференция по казуса с инсинератора за RDF отпадъци край Павликени

Граждански сдружения ще дадат пресконференция по казуса с инсинератора за RDF отпадъци край Павликени - E-Burgas.com

На 16 септември (понеделник) от 14:30 ч. в пресклуба на БТА – София ще се проведе пресконференция, организирана от сдруженията „Ти решаваш“ и „За Земята“. Те ще коментират резултатите от съдебното заседание във Върховния административен съд (ВАС), което е ключово за бъдещето на спорната инвестиция за изграждане на инсинератор за изгаряне на RDF отпадъци в село Върбовка, община Павликени. Инвеститор на проекта е фирма „Петрургия“ АД, собственост на Румен Гайтански.

Съдебната битка продължава

Съдебното заседание във ВАС е насрочено за 16 септември в 11:00 ч. и ще се проведе в Зала 1. Делото, с номер 9459/2023 г., е последната съдебна инстанция, която трябва да реши дали проектът за изграждане на инсинератора ще стартира. Очаква се на заседанието да присъстват много заинтересовани граждани от района на Павликени.

Делото е образувано по касационни жалби на сдружение „Ти решаваш“ и директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Велико Търново. Жалбите оспорват решение на Административен съд – София област, което позволява на проекта да продължи след предишно спиране от регионалната екоинспекция.

История на съпротивата срещу проекта

Инвестиционното намерение на „Петрургия“ АД за изграждане на инсинератор край Павликени е предизвикало сериозни притеснения сред местните жители, които смятат, че проектът застрашава природата, здравето и поминъка им. Гражданската съпротива срещу проекта се зароди преди две години и се засили с времето, достигайки до съдебните зали.

През зимата на 2022 г. в РИОСВ – Велико Търново е свикан Екологичен експертен съвет, който разглежда проекта без достатъчно време за подготовка и без участие на граждански представители. Въпреки това, съветът одобрява инвестицията, подкрепена и от представители на местните власти в Павликени и Върбовка.

Нарастващото обществено недоволство довежда до учредяването на сдружението „Ти решаваш“, което дава юридическа легитимност на местната съпротива. През пролетта на 2023 г. се провежда втори Екологичен експертен съвет, който отхвърля проекта. Въз основа на това отрицателно становище директорът на РИОСВ – Велико Търново отказва изграждането на завода, но инвеститорът обжалва и Административен съд – София област отменя отказа на РИОСВ, давайки зелена светлина на проекта.

 Проблеми с изгарянето на отпадъци в България

Казусът с инсинератора край Павликени е част от по-голямата тенденция в България към изгаряне на отпадъци, което създава редица здравни и екологични рискове. Според доклада „Изгарянето на отпадъци в България зад завесата - количества, здраве и технологии“, публикуван от „За Земята“, през 2022 г. в страната са изгорени 266,511 тона отпадъци, което представлява около 15% от общия разрешен капацитет.

Пресконференцията на 16 септември ще бъде важна стъпка в борбата срещу този проект и в защита на правата и здравето на местните жители.

Галерия
Коментари

Още от последните новини