Ето кои мерки падат и кои остават след 1 април у нас

Ето кои мерки падат и кои остават след 1 април у нас - E-Burgas.com

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова дава пресконференция във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка.

В пресконференцията участие ще вземат и зам.-министър д-р Петър Грибнев, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началникът на политическия кабинет на министъра и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов.

Време е да направим крачка, към живота, който познавахме преди 13 март 2020 г., отбеляза Сербезова.

От 1 април 2022 г, България вече няма да бъде в извънредната епидемична обстановка. Това означава, че отпадат някои от въведените противоепидемични мерки в страната.

Кои мерки отпадат:

Отпада носенето на маски на закрити обществени места, ограниченията на броя лица, които могат да посещават даден обект на закрито, спазването на дистанция, ограничения при осъществаване на присъствено обучение във вишите учебни заведения. Отпада забраната за свиждания в болниците, изискването от работотдадетелите да осигурят възможност за дистанционна работа.

Мерките, които остават за срок от 3 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка:

Остават да действат мерките, свързани с функционирането на здравната система. Това са: Възможността на НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска помощ, съответно и на дентална помощ, средства за работа при неблагоприятни условия.

Коментари

Още от последните новини