Експерти: Този участък от АМ "Струма" е в безобразно състояние

Експерти: Този участък от АМ
cross.bg

Трасето на АМ "Струма", където се случи инцидентът с пътнически автобус от РСМ, при който загинаха 45 души, е познато като опасно. Коментар по БНТ от експертна гледна точка на Диана Русинова и Емил Марков от Института за пътна безопасност.

Диана Русинова повдигна въпроси за състоянието на пътната инфраструктура и къде са контролните органи, проверили ли са дали шофьорът на автобуса е почивал, какво се е случило с него. Припомни, че това не е първи такъв инцидент. За този участък на АМ "Струма" тяхната организация е изпратила над 15 сигнала само тази година. И не са получили отговор на сигналите. От 6 месеца държавата не отговаря. Ако не й поискаме информация по Закона за достъп до обществена информация, държавата категорично отказва комуникация с неправителствения сектор, заяви Диана Русинова.

Този път е една от 1500 черни точки в България, за които Институтът за пътна безопасност съобщи през лятото, припомни Емил Марков. През лятото се е провела среща в МРРБ по инициатива на института, която експертите определиха като абсурдна, тези хора, които работят там са абсолютно неподготвени. От тях те са научили, че България не е подготвена за зимното поддържане и почистване.

Проблемът е такъв: държавата отсъства. Днес платиха със живота си за нашето безхаберие, коментира още Русинова. Тя подчерта, че не можем да неглижираме факта, че този участък е в безобразно състояние - пътна маркировка, мантинели, знаци.

Емил Марков допълни, че мантинелите, и маркировката не отговарят дори на минималните нормативни изисквания.

Свързани статии
Комитова: Има странни обстоятелства в катастрофата на АМ "Струма"Възстановиха движението по АМ "Струма"САБ: Пътната маркировка и осветлението са проблем в цялата странаУстановяват дали автобуса се е запалил преди или след удара в мантинелата57-годишен мъж получи инсулт докато шофира край ТънковоБивш следовател: Поведението на шофьора е било неадекватноУтре е Ден на национален траур в БългарияБлизки на пътниците от автобуса още не знаят живи ли са роднините имМасова проверка на автобуси на "Капитан-Андреево" Катастрофа на пътя между Бургас и Сарафово прати шофьор на микробус в болница
Тагове
катастрофа автобус
Коментари

Още от последните новини