Експерти казаха кое ще бъде най-икономичното и най-скъпото отопление тази зима

Експерти казаха кое ще бъде най-икономичното и най-скъпото отопление тази зима - E-Burgas.com

Отоплението с парно или духалка ще излезе много солено на потребителите през студентите месеци

Сметките за парно – два пъти по-високи от тези с климатик. Това изчисляват енергийни експерти и предупреждават за тежка зима и нов скок в цените на тока за бита, природния газ и твърдите горива. Поскъпването по борсите за дърва за огрев и пелети вече е факт. А от началото на новата година по-високи сметки ще очакват и домакинствата, които се отопляват на ток и парно.

Всеки процент отгоре в цената на природния газ вече се отразява сериозно по веригата. А на финала - и на сметките ни за отопление. Ръстът от началото на годината при синьото гориво е 300 %, показват данните на енергийните експерти. При електрическата енергия на свободния пазар през последните месеци ръстът е 100 %. А това ще повлече нагоре сметките за ток и парно още от началото на новата година, прогнозират експертите. По-скъпо по борсите вече купуваме и дърва, и пелети – средно с между 20 и 40%.

Пред Нова тв енергийният експерт Людмил Костадинов анализира 12 източника на отопление при цени към средата на септември. 

Според него тенденция е цените на газа, който е основният енергиен ресурс за топлофикация да се вдига по-бързо от цените на електроенергията. 

Сметката за отопление с ток ще зависи най-вече от ефективността на уреда и от това дали използваме дневна или нощна тарифа. Един климатик е между 0,7 и 1 киловат, което го прави около три пъти по-ефективен от вентилаторната печка. Първоначалната инвестиция за една духалка е между 40-60 лв, за конвенторни печки 100-300 лв., климатик средно 1000 - 1200 лв. 

"За около шест седем месеца един климатик се самоизплаща, вместо да ползваме две духалки, които ще бъдат доста по-неефективни" смята експертът. 

Когато обаче температурата падне под пет градуса, класът на климатика определя дали ще "изяде" от сметката, без да допринася за отоплението.

Отоплението на парно се нарежда на седмо място в класацията за икономичност тази зима. Прогнозите са сметките да тръгнат нагоре от началото на следващата година. Експерти не изключват възможността голяма част от клиентите да спрат кранчето и да преминат на друга форма на отопление. 

Класацията за най-икономично отопление е следната:

1) Термопомпа
2) Климатик клас А
3) Въглища
4) Дърва за огрев
5) Екопелети
6) Парно
7) Природен газ
8) Ел. енергия (нощна)
9) Котелно гориво
10) Пропан-бутан
11) Ел. енергия (дневна)
12) Газьол 

 

Анкета
Свързани статии
Няма да вдигат цената на ток, парно и вода за бита до Нова година Експерт: Поскъпването на горивата ще продължи С какво ще се отоплявате тази зима? (анкета) Радев: Трета седмица България държи най-ниската цена на тока в Европа Колко струва апартамент в Слънчев бряг и Свети Влас Община Бургас: Подгответе се за зимата като вземете безплатно нов електроуред Лято и пандемия: Пълни хотели, ресторанти - наполовина Правителството търси начини как да овладее скока на цената на тока Тарифите на такситата скачат от два до три пъти Държавата зорко следи за злоупотреби с отоплителните помощи
Тагове
отопление цени инфлация
Коментари

Още от последните новини