Експерт: Поскъпването на горивата ще продължи

Експерт: Поскъпването на горивата ще продължи - E-Burgas.com

Поскъпването на горивата ще продължи. Принципите затова са обусловени единствено от свободния пазар. Това заяви по БНТ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му горивата ще продължат да поскъпват и то драстично до две години, ако параметрите на ”зелената сделка” останат същите.

"Най-драстично ще бъде поскъпването на пропан-бутана, горивото, което се използва от най-бедната част от населението, защото, ако сега акцизът е 18 стотинки на литър, това, което предвижда "зелената сделка" е 40 стотинки само увеличение на акциза, плюс още една компонента, около 80 стотинки. В този смисъл пропан-бутанът ще се превърне в луксозно гориво", допълни Светослав Бенчев.

По думите му за една година има поскъпване в рамките на 27-28 процента за бензина и дизела.

"Цената на суровия петрол за същото време се увеличи със 100% - през октомври миналата година е била 40 долара за барел, сега е над 80 долара за барел", уточни Светослав Бенчев.

Според него това поскъпване на бензина и дизела е нормално и очаква то да продължи, защото цените на суровия петрол продължават да растат на международните пазари.

Светослав Бенчев подчерта, че в момента няма друг фактор за увеличението, освен цената на суровината. Данъци и акцизи сега са на същите нива като през миналата година.

"Пазарни са принципите, вижда се и на територията на страната и между веригите в различните градове цените ни са различни. На пазара има конкуренция, тоест единственото, което определя цената на горивата в момента, е свободният пазар", каза още представителят на Българската петролна и газова асоциация.

Свързани статии
КЗП: Високите цени са нелоялна търговска практика Омбудсманът: Не е справедливо мобилните оператори да вдигат цените Яйцата са рекордьор на поскъпването у нас Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. След два часа спорове приеха компенсацията от 1 лв. за горивата За година основните храни у нас са поскъпнали двойно Цените на храните отново се вдигат Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията
Тагове
горива поскъпване цени инфлация
Коментари

Още от последните новини