Дончев: Ако ресторантите отворят, това е гражданско неподчинение

Дончев: Ако ресторантите отворят, това е гражданско неподчинение  - E-Burgas.com
kxan.com


Вероятно ще има решение за противоепидемичните мерки в началото на другата седмица. Това каза в "Здравей, България" по NOVA вицепремиерът Томислав Дончев. 

„Никой не е казал какво ще се случи с мерките от началото на февруари. Това предстои да се случи в следващите седем дни. Очаквам да имаме решение още в началото на следващата седмица“, каза той.

Според него никой не може да се ангажира с предварителна прогноза. Това зависи строго от темповете на заболяването.

„Мерките трябва да се прилагат умно“, посочи Дончев.

Той добави, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си въпреки ограниченията и добави, че това би било гражданско неподчинение.

„Има мерки в защита на заетите, работниците и бизнеса. Няма мярка, която да гарантира приход на фирмата, като този при упражняването на реалния бизнес. Схемите за помощ, които бяха прилагани в началото на пандемията се радваха на много по-голям интерес от тези сега“, обясни Дончев.

Според него едно от обясненията за малкия брой фирми кандидатстващи за държавна подкрепа е факта, че някои от тях „са стъпили с единия крак“ в сивия сектор.

„Това води до един допълнителен уплах, че ще последват проверки от държавата. Нещо, което не сме мислили да предприемаме“, каза вицепремиерът.

„Видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната“, обясни Томислав Дончев във връзка с предстоящите избори.

Той допълни, че съществуват райони където предаване в реално време не е възможно.

„Обичайно ако има нечисти политически технологии те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия“, добави Дончев.

Коментари

Още от последните новини