Доброволци в Несебър с инициатива за медицинска помощ през нощта

Доброволци в Несебър с инициатива за медицинска помощ през нощта - E-Burgas.com

Липсата на денонощна аптека през зимата  принуждава хората в Несебър да пътуват до Бургас или до Поморие в търсене на лекарства… дори през нощта предаде "Нова".

Затова група доброволци решиха да направят кутия за взаимопомощ с най-необходимото.

Сряда вечерта била една от най-тежките  в живота на Десислава Георгиева. При битов инцидент пострадал съпругът й.

Готови са резултатите на последните изследвани за коронавирус у нас

„Мъжа ми си изгори ръката с вряла вода,станаха мазоли ,пришки, мехури.Звъннах на личната лекарка и тя ми каза кои медикаменти да използвам.Обаче в моята лична аптечка ги нямах.Тогава се сетих за поста на Николай Николов и му писах във ФБ,той ми каза наличните медикаменти и се оказа, че точно тези, които тя ми каза ги има налични.Отидох в магазина,взеха си медикаментите,третирахме раната и днес трябва да ги върна обратно в аптечката”, разказва Десислава Георгиева, жител на Несебър.

Принципът на използването на медикаментите от аптечката, която е поставена от дни в денонощния магазин в Несебър е- вземаш без да плащаш и връщаш същия препарат при първа възможност.Идеята дошла след като Николай на гърба си изпитал народната мъдрост „ неволята учи”.

„Една вече с моята приятелка обикаляхме цяла нощ да търсим хапчета,следователно нямаше аптека и от там дойде идеята да направим нещо. Допитахме се до фармацевт кои лекарства можем да сложим без рецепта,които няма да навредят на колегите в денонощния магазин  и на нас следователно.И така събрахме лекарствата, описахме ги,купихме ги, заредихме аптечката”, казва Николай Николаев, „Шофьори Несебър”.

Наемателят на магазин на улицата свързваща Стария и новия Несебър приел да съхранява аптечката не се поколебал за миг да се включи в инициативата за взаимопомощ.

„И тъй като е добра инициативата,тъй като нямаме в Несебър денонощна аптека и  решихме да се съгласим”, казва Георги Хасърджиев, наемател на магазина.

А екипа на групата в социалната мрежа обмисля да постави още една аптечка за взаимопомощ. В другия квартал на града.

Коментари

Още от последните новини