До две седмици одобряват хапче срещу коронавирус

До две седмици одобряват хапче срещу коронавирус - E-Burgas.com

Европейската агенция по лекарствата заяви във вторник, че може да реши до седмици дали да одобри хапчето Lagevrio на Merck срещу COVID-19, което може да предложи на пациентите лесно домашно лечение на болестта.

"ЕМА ще направи оценка на ползите и рисковете от Lagevrio при съкратени срокове и може да издаде становище в рамките на седмици, ако представените данни са достатъчно надеждни и пълни", се казва в изявление на органа.

В петък ЕМА издаде съвет, позволяващ на отделните държави от ЕС сами да решават дали да използват Lagevrio, известен също като молнупиравир, в спешни ситуации, с оглед на нарастващите нива на инфекции и смъртни случаи от COVID-19.

Тя също така обмисля подобно разрешение за хапче от Pfizer.

Двете лекарства на американските фармацевтични гиганти представляват потенциално новаторска стъпка в борбата срещу коронавируса, тъй като проучванията показват, че те намаляват риска от хоспитализация и смърт при високорискови пациенти.

Надзорният орган заяви във вторник, че е успял да действа толкова бързо, тъй като вече е прегледал значителна част от данните за лекарството по време на текущия преглед, включително от лабораторни изследвания и изследвания върху животни, производствени данни и данни за ефикасността и безопасността.

Хапчето на Merck не трябва да се използва от бременни жени или жени, които не използват контрацепция и биха могли да забременеят, заявиха от ЕМА.

"Ако ЕМА заключи, че ползите от Lagevrio надвишават рисковете при лечението на COVID-19, тя ще препоръча издаването на разрешение за пускане на пазара" от Европейската комисия, добави органът.

Хапчето на Merck намалява способността на коронавируса да се размножава чрез увеличаване на броя на мутациите в генетичния му материал.

Таблетката на Pfizer използва различен метод, принадлежащ към клас антивирусни лекарства, наречени протеазни инхибитори, които блокират действието на ензим, който е от решаващо значение за вирусната репликация./ cross.bg

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
хапче ковид
Коментари

Още от последните новини