До две седмици одобряват хапче срещу коронавирус

До две седмици одобряват хапче срещу коронавирус - E-Burgas.com

Европейската агенция по лекарствата заяви във вторник, че може да реши до седмици дали да одобри хапчето Lagevrio на Merck срещу COVID-19, което може да предложи на пациентите лесно домашно лечение на болестта.

"ЕМА ще направи оценка на ползите и рисковете от Lagevrio при съкратени срокове и може да издаде становище в рамките на седмици, ако представените данни са достатъчно надеждни и пълни", се казва в изявление на органа.

В петък ЕМА издаде съвет, позволяващ на отделните държави от ЕС сами да решават дали да използват Lagevrio, известен също като молнупиравир, в спешни ситуации, с оглед на нарастващите нива на инфекции и смъртни случаи от COVID-19.

Тя също така обмисля подобно разрешение за хапче от Pfizer.

Двете лекарства на американските фармацевтични гиганти представляват потенциално новаторска стъпка в борбата срещу коронавируса, тъй като проучванията показват, че те намаляват риска от хоспитализация и смърт при високорискови пациенти.

Надзорният орган заяви във вторник, че е успял да действа толкова бързо, тъй като вече е прегледал значителна част от данните за лекарството по време на текущия преглед, включително от лабораторни изследвания и изследвания върху животни, производствени данни и данни за ефикасността и безопасността.

Хапчето на Merck не трябва да се използва от бременни жени или жени, които не използват контрацепция и биха могли да забременеят, заявиха от ЕМА.

"Ако ЕМА заключи, че ползите от Lagevrio надвишават рисковете при лечението на COVID-19, тя ще препоръча издаването на разрешение за пускане на пазара" от Европейската комисия, добави органът.

Хапчето на Merck намалява способността на коронавируса да се размножава чрез увеличаване на броя на мутациите в генетичния му материал.

Таблетката на Pfizer използва различен метод, принадлежащ към клас антивирусни лекарства, наречени протеазни инхибитори, които блокират действието на ензим, който е от решаващо значение за вирусната репликация./ cross.bg

Свързани статии
Остава висока смъртността от коронавируса у нас 2488 нови случаи на ковид за денонощието Кацаров: Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона Плавен спад на новозаразените у нас, в Европа затягат мерките 2569 са положителните проби за коронавирус през денонощието Броят на новозаразаните остава над 3200, в Бургас - 208 Ковидът се разпространява по-лесно от грипа и заболяването протича по-тежко, как да ги различним? 2737 са новите случаи на коронавирус 2785 са положителните ковид проби за денонощието Проф. Илко Гетов: Хапчетата срещу ковид вероятно ще бъдат доставени в началото на 2022
Тагове
хапче ковид
Коментари

Още от последните новини