Дипломат и художничка от Монмартър в изложба на съвременни турски художници в Бургас

Дипломат и художничка от Монмартър в изложба на съвременни турски художници в Бургас  - E-Burgas.com

      Генералният консул на Република Турция в Бургас г-н Нурай Иньонтепе ще изложи свои картини заедно с още шестима художници от родния си град Ескишехир на обща изложба по случай 95-годишнината от създаването на турската република. Събитието под мотото „Можем ли да Ви изненадаме“ ще се състои на 30 и 31 октомври в Експозиционен център „Флора“ – Бургас. Общо четири дами и двама господа, съграждани на Генералния консул г-н Иньонтепе, ще изложат около четиридесет свои оригинални творби в различни стилове и техники.

      Нурай Иньонтепе е Генерален консул на Република Турция в Бургас от месец март 2018 година. Бил е на дипломатически мисии в различни страни в Европа. Преди мисията си в България е бил дипломат в Брегенц и Берлин, Германия. Извън консулските си задължения г-н Иньонтепе е творец и създава свои творби в различни стилове. В кабинета му могат да бъдат видяни няколко картини и пластики, създадени от него самия. „Като дипломат, служил в различни страни, бях впечатлен както от местните красоти, така и от традиционните турски прояви на изкуство. Моите творби ще отведат посетителите в Африка, Италия, Германия, Турция, и определено ще ги върнат отново в Бургас чрез първата ми работа, осъществена преди няколко месеца по улиците на града“, разказа г-н Иньонтепе.

     Свои платна ще изложи и Тюлин Онар, която е усвоила художественото изкуство в парижкия артистичен квартал Монмартър. До момента тя е създала над сто маслени платна, които е излагала в тридесет и пет смесени и една самостоятелна изложба. Нейната колежка Гюлюмсер Улучай ще покаже няколко от своите сто творби, които вече са виждани в различни смесени изложби в Турция. Г-жа Улучай дълги години е била доброволец, преподавайки рисуване в Ескишехир. Днес тя продължава да предава знанията си под формата на частни уроци в ателието си. Друга участничка, Севим Сейхан, е показвала своите петдесет маслени платна в трийсет смесени изложби в Турция. Най-младата участничка, Дилек Сакаллъ на 38 години, рисува с черен молив едва от 2009 г., но вече има участие в четири смесени изложби. Освен дамите, от Ескишехир за изложбата пристигат Али Челик, който има над 115 творби с маслени и водни бои от 2000 г. до сега и е участвал в множество смесени изложби, и Юмер Метин Каплан, който рисува от дете, преподава рисуване с черен молив и маслени бои и е показал своите над двеста маслени платна в пет самостоятелни и шест смесени изложби. Всеки един от художниците е започнал своята артистична кариера като хоби, а в последствие е постигнал значими успехи.

      Изложбата, на която домакин е Генералното консулство на Република Турция в Бургас, може да бъде видяна в Експозиционен център „Флора“ на 30 и 31 октомври 2018 г.

Коментари

Още от последните новини