Димитър Костов върна знамето на община Бургас, след като го развя на 5892 метра височина

Димитър Костов върна знамето на община Бургас, след като го развя на 5892 метра височина - E-Burgas.com

"Най-красивият момент беше, когато слънцето изгря и озари кратера на Ухуру, който беше пълен със сняг" разказа бурагският алпинист

Алпинистът Димитър Костов днес тържествено върна знамето на община Бургас, което през септември той развя на връх Ухуру в планината Килиманджаро. Това стана по време на днешното му награждане лично от кмета Димитър Николов. 

Димитър Костов разказа и за приключението с изкачването на върха, като не пропусна да благодари за подкрепата на община Бургас, откъдето са повярвали в неговата мечта да изкачи най-високия връх в Африка. 

"Цялото изкачване продължи 7 дни, като всеки ден минавахме средно по 1000 метра нагоре. На шестия ден атакувахме върха от 4700 метра височина, като за лош късмет хванахме много лошо време. Температурите бяха до -20 градуса с много студен вятър. Стана така, че водата замръзна в бутилките ни и ни спаси един термос с чай. Около 7:00 часа сутринта достигнахме ръба на кратера на вулкана и точно тогава слънцето изгря и показа невероятна гледка на огромен кратер, който беше пълен със сняг. След това имахме още около 30-40 минути до върха, където развяхме знамената и си направихме снимки. Бях много изморен, защото почти не бях спал през последните дни, но умората веднага ме напусна" разказа Димитър Костов. 

Алпинистът върна знамето на община Бургас с уговорката, че това е само временно и той отново ще го вземе на следващата експедиция. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини