Дънекова обвини в донос важен фактор във федерацията по лека атлетика

Дънекова обвини в донос важен фактор във федерацията по лека атлетика - E-Burgas.com

Лекоатлетката ни Силвия Дънекова бе гостенка в студиото на NOVA, в предаването "Здравей, България" заедно с адвоката си Георги Стефанов във връзка с оневиняването й за взимане на допинг. Стана ясно, че Дисциплинарната комисия (ДК) при Българския олимпийски комитет (БОК) е заседавала по случая на 20 април и е взела решение, че не са налице доказани нарушения на Световния антидопингов кодекс от страна на Силвия Дънекова.

Националната ни рекордьорка на 3000 метра с препятствия бе заловена с допинг преди старта на Олимпийските игри в Рио миналото лято.

Дънекова и адвокатът й обаче смятат, че става дума за донос за допингпробата от българска страна, от отговорен и висшестоящ фактор в родната федерация по лека атлетика. Дънекова подчерта, че би се шокирала, ако има обжалване на оневиняването й от страна на Българската федерация по лека атлетика /БФЛА/.

„Първо процедурата беше в правомощията на МОК, после на ИААФ. След 6 месеца нищо нямаше, питах какво се случва. Пробата ми е взета на 1 август миналата година. Колко пъти са я въртели в машитата, те си знаят. На 31 юли си дадох проба в Олимпийското село и ми излязоха отрицателни проби. Една Б проба я крият, започва се ходене по мъките. Каквото и да е моето обяснение, не е подкрепено с факти, това биха били мои тълкувания. Явно е трябвало да има определен брой положителни проби. Всички могат да го сглобят – УАДА, ИААФ... "

„Да кажем, че имаме подозрения от кого е направен доносът срещу мен. Представете си колко е абсурдна ситуацията. Това е победа за целия български спорт и в този прекрасен момент Българската федерация да каже – не. Този шок започна от самото начало. Нормално е една федерация да те подкрепи. Бих се шокирала, ако има обжалване от федерацията“, сподели Дънекова.

А адвокатът на лекоатлетката Георги Стефанов добави:

„И А, и Б пробата са взети заедно. Няма скандал, първата проба е отрицателна, защо антидопинговата комисия казва, че е положителна, не знам. Б пробата я няма. Няма я защото е отрицателна. При нас има технически документ, в койтоличи как трябва да изглежда една проба. Всяка една процудера е по сигнал, в случая донос. Ако влезем в арбитражно дело за пълно доказване трябва да ни представят този донос. Това е инсинуация, че БФЛА ще обжалва. Доносът е от българска страна, от високо ниво и отговорен фактор. Те имат вяра на това лице. Бихме се радвали, ако има обжалване от федерацията. Защото категорично става дума за донос“, каза Георги Стефанов

Коментари

Още от последните новини