Четири сценария за ковид кризата у нас, единият е много лош

Четири сценария за ковид кризата у нас, единият е много лош - E-Burgas.com

Четири сценария има за развоя на епидемията от К19 у нас. Това каза в ефира на Нова тв членът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Най-благоприятният сценарий е изведнъж всички да започнат да спазват мерките, така като се спазваха през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 случая, а в края на септември ще имаме 13 500. Той е малко вероятен. Има друг сценарий, който е относително оптимистичен. Той е казва така – 80-те процента от хората, които спазват мерките, да продължават да ги спазват и част от останалите 20% започват да спазват  тези мерки. Тогава на края на август ще имаме поне 14 000, в края на септември – не по-малко от 20 000, коментира той.

"Следващият сценарий е по-песимистичен. При него тези 80% продължават да си спазват мерките, а останалите не ги спазват. В този случай в края на август ще имаме поне 16 000 случая, а в края на септември –  поне 25 000”, обясни проф. Витанов.

Четвърти сценарий, ако се случи, то тогава здравната система ще започне да отказва. Той предполага, че при него броят на заразените ще достигне шестцифрено число в късната есен. "Ако нещата в България се развиват по неблагоприятния сценарий може да се стигне до четирицифрено число на смъртните случаи”, каза още той.

Коментари

Още от последните новини