Бургазлии отново сътвориха подвиг! Херкулесите завоюваха седем медала от държавното в Ямбол (Снимки)

Бургазлии отново сътвориха подвиг! Херкулесите завоюваха седем медала от държавното в Ямбол (Снимки) - E-Burgas.com

Клубът е най-малкият в страната, но си има собствена база и вече всички му имат страха

Бургаските състезатели по канадска борба  от клуб „Хекрулес“ за поредна година сътвориха подвиг и продължиха традицията със скромен брой състезатели да печелят куп отличия. Това се случи последния уикенд на държавното първенство в Ямбол, където Димитър Щерев, Валентин Спасов и Алекс Атанасов заслужиха общо седем медала.

28-годишният Митко спечели два медала – първо и трето място при хората с увреждания и трето при мъжете (65 кг). 20-годишният Вальо, който се състезава при младежите свръх тежка категория (90+ кг) взе първо място на дясна ръка, а на лява стана втори въпреки контузията си. Никакъв шанс на лява ръка не остави на конкурентите си 18-годишният Алекс, който безапелационно стана първи в категорията си (до 80 кг) при младежите, а на дясна заслужи сребърен медал.

Останалите участници от клуба, които участваха на държавното в Ямбол също се представиха достойно. Това е д-р Христо Велев (до 85 кг мъже) и ветераните Даниел Атанасов (баща на Алекс) и Иван Иванов. Успехът е ценен, тъй като бургаският клуб е най-малкият в страната, но за сметка на това качеството е доста висока летва.

Отминалото състезание било доста трудно предвид  350-те участници от цялата страна и водещите клубове у нас. „Херкулес“ обаче си има своите трима потенциални медалисти и те оправдаха очакванията на треньорите си Станко и Митко Щереви. 26-годишният Станко пък е и лицензиран съдия.

„Ние сме най-малкият клуб в момента, но винаги се преборваме за челните места. Това говори, че при нас качеството е за сметка на количеството. Нашите момчета са доста добре подготвени и тренират много сериозно три дена в седмицата по няколко часа. Трудолюбиви са и знаят какво искат“, разкри Станко Щерев. Клубът е и може би единственият със собствена зала в България, разполагат с всички необходими и специфични уреди за подготовка, повечето от които са си изработили сами.

„Миналата година обрахме медалите, тази година пак, направо може да се каже, че им взехме страха. Тогава седем човека спечелихме  11 медала, сега трима завоювахме седем отличия, горд е Митко.

За контузения Вальо и за останалите състезатели предстои кратка почивка. „Все пак имам травма на лявата ръка и трябва да я възстановя. За пълно възстановяване ми е необходима поне половин година, но ни предстои европейско още в средата на май. Миналата година на световното не бях много подготвен и ме контузиха, после на тренировки от силно подготвяне за републиканско пак пострадах, сега на състезанието отново ме контузиха. Разтягат се връзките на ръката, боли не е приятно. Времето до европейското определено не е достатъчно за възстановяване. За сметка на това пък имам дясна ръка, на която станах шампион“, коментира Спасов.

За 18-годишния Алекс това пък е второ републиканско и общо трето състезание. „За първа година играя при младежите, миналата година бях при юношите и взех две трети места на двете ръце. Тази година ми започна обещаващо – първо място на лява и второ на дясна ръка. Доволен съм от успехите си за тази една година тренировки. Дължат се на труда в залата и на усилени борби. Следващият месец ще продължа с по-леки тренировки, после следва европейското, ще има и световно, но там вече ще видим“, заяви шампионът на лява ръка при млaдежите до 80 кг.  

Както вече стана ясно, предстои европейско първeнство в Катовице, Полша и медалистите Митко, Вальо и Алекс ще се борят за нови успехи, тъй като вече имат квоти. „Всичко е въпрос на финанси, ще се опитаме да отидем колкото се може повече състезатели“, заканиха се бургаските херкулеси.

Галерия
Коментари

Още от последните новини