Бургаските болници се подготвят за четвъртата вълна

Бургаските болници се подготвят за четвъртата вълна  - E-Burgas.com

Бургаска област се подготвя за увеличаване на случаите на коронавирус. От три дни областта премина от зелената в жълтата зона на увеличен риск. Лечебните заведения поетапно отварят отново COVID легла, съобщи БНР.

Случаите в Бургас се увеличават, макар и не стремглаво, посочва директорът на регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.

„Тенденцията е трайна. Първият рубеж, заложен в плана на министъра, е 100 на 100 000 на 14 дена. Ние сега сме 23-24 на 100 000 души".

Въпреки това лечебната мрежа в Бургас и областта се подготвя да посрещне ново увеличение на болните. В Бургас са разкрити 34 COVID легла и още четири интензивни.

„Предстои днес едно Инфекциозно отделение с 8 легла в Айтос да отвори. А в понеделник ще отворят и в другите големи многопрофилни болници поетапно, в зависимост от броя на болните“.

Другата седмица се очакват резултатите от пробите на заразените филипински моряци в Бургас, както и на регистрирани с COVID-19 чужденци. От по-предната седмица потвърдените случаи са три, каза д-р Паздеров. Официално установените случаи на Делта варианта в областта са 7.

В понеделник предстои заседание на областния кризисен щаб, на който ще се обсъди готовността на лечебната мрежа в региона. Вече са предупредени областният управител, кметовете на общини и управителите на здравните заведения в областта. Ще се обсъжда редът, по който ще се отварят COVID-леглата, в зависимост от броя на болните и каква е готовността на лечебната ни мрежа да посрещне нов ръст на болните.

Здравният министър очаква доклад от заседанието до 29 юли. Вчера той разпореди свикване на Областните кризисни щабове.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Болници у нас пред закриване заради липса на лекари Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените
Тагове
болници ковид
Коментари

Още от последните новини