Бургас продължава изпълнението на двата проекта за подмяна на старите печки с екологични уреди

Бургас продължава изпълнението на двата проекта за подмяна на старите печки с екологични уреди - E-Burgas.com

Община Бургас продължава работата по двата проекта за подмяна на старите печки на дърва и въглища с екологични уреди. Това е една от стъпките за намаляване на фините прахови частици в атмосферата.

Единият проект е „Намаляване на замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици в кв. Долно Езерово, гр. Бургас“ по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. В настоящия момент той е във втора фаза на изпълнение.

Досега са доставени и монтирани всичките заявени до момента 642 броя климатици за 338 домакинства.

Подписани са договори за доставка и монтаж на 295 отоплителни устройства на пелети. В 101 домакинства ще се изградят отоплителни инсталации и ще се монтират 299 радиатора.

До момента са доставени и монтирани над 100 отоплителни уреди, изградени са повече от 40 инсталации, монтирани са над 130 радиатора.

Отоплителните уреди се подменят приоритетно в домакинствата с малки деца, възрастни хора, които нямат друго отопление. В 82 домакинства отоплителните уреди ще бъдат доставени и монтирани след Нова година до началото на следващия отоплителен сезон.

В момента тече процедурата за прием на заявления за подмяна на отоплителните уреди на дърва и въглища, която стартира на 18 април и продължава до края на тази година.

Първоначално реализирането на проекта се извършваше кв. „Долно Езерово“ и жк „Меден рудник“ - зони: А, Б, В, Г и Районен център. Във втората част на неговото изпълнение териториалният обхват бе разширен и дейностите обхванаха комплексите „Славейков“, „Зорница“, „Изгрев“ и кв. „Лозово“.

Срокът за монтирането на новите отоплителни уреди по проекта по Оперативна програма „Околна среда“ е до 14.12.2023 г.

Ежедневно се монтират нови отоплителни уреди на екологично гориво по проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма Лайф 2017 – Life Action Grant 2017. Неговият обхват включва Централна градска част, жк „Възраждане“, комплексите „Лазур“, „Братя Миладинови“, „Меден рудник“ - зона Г, кварталите „Сарафово“, „Ветрен“ - Минерални бани, „Банево“, „Крайморие“, „Горно Езерово“, „Черно море“, „Рудник“, „Победа“ и „Акациите“.

От началото на проекта до момента са одобрени 791 кандидати за подмяна на старите печки. През 2020 г. се доставиха и монтираха 74 нови отоплителни устройства за 80 домакинства по време на пилотната фаза на проекта. 66 от тях на пелети и 8 на газ.

През тази година стартира доставката и монтажът на нови отоплителни устройва. До момента има сключени договори за доставка и монтаж на 18 устройства на газ. 14 от съоръженията вече са доставени и монтирани, а за останалите 4 това ще се случи след месец април на 2023 година по желание на домакинствата.

522 домакинства ще получат нови отоплителни уреди на пелети. До този момент са монтирани и въведени в експлоатация 72 печки, като до края на месеца това ще се случи в още 13 домакинства.

Доставката на новите уреди се извършва по график, изготвен след предварително съгласуване със всяко едно домакинство. Предаването на старата печка се извършва след доставяне на новия уред. Монтажът се извършва до два дни след доставянето, тъй като това изисква технологично време за изграждането на отоплителните инсталации.

Целта е до края на годината приоритетно да бъдат подменени отоплителните уреди на семействата с малки деца и възрастни хора, които нямат алтернативно отопление за зимния сезон. В приоритетната група влизат и домакинствата, които вече са си закупили пелети. Домакинствата, които имат алтернативно отопление, ще получат своите нови уреди след Нова година и преди началото на следващия отоплителен сезон.

Срокът за изпълнението на тази дейност по проекта по програма LIFE е до 28 февруари 2023 година.

През 2023 г. предстои да бъде обявен следващия прием на заявления на подмяна на старите отоплителни уреди с нови на пелети и газ.

Коментари

Още от последните новини