Безветрие завишава фините прахови частици в няколко града днес

Безветрие завишава фините прахови частици в няколко града днес - E-Burgas.com
investor.bg

Очаква ни тих и слънчев вторник. До обяд и в ранния следобед в низините и котловините има условия за температурни инверсии с ниска облачност и мъгли.

Ще има по-гъсти мъгли – около големите водоеми и най-вече поречието на Дунав в Северна България и теченията на Марица и Тунджа в южната половина на страната.

В тези райони температурите ще се задържат по-ниски през деня. В останалата част на страната термометрите ще показват между 7 и 12 градуса.

В района на Перник и Кюстендил, където днес сурвакари ще обикалят от къща на къща и ще гонят злото времето ще е тихо с температури през деня между 6 и 9 градуса. На места по поречията на Струма, Джерман и Тополница ще бъде мъгливо в часовете преди обяд.

По данни на "Air Quality Index 12 града в страната дишат мръсен въздух рано тази сутрин. Концентрацията на фини прахови частици е  особено висока в Русе, Видин, Горна Оряховица, София и Пловдив. Раздвижване на атмосферата се очаква чак в петък.

В планините – почти без вятър и топло за сезона. Температури по високото – около 2 градуса, в ниското – до 5-6. Заради положителните стойности на температурите по стръмните заснежени райони в планините има предпоставка за лавинна опасност.

В сряда и четвъртък времето ще е без особена промяна. Балканите продължават да са под влиянието на обширен антициклон. Сутрините – мъгливи в равнините, а денем – температури до 10-12 градуса.

В петък и през почивните дни очакваме леко захлаждане с вятър, по-осезаем на изток. Бурята „Брендан”, която в момента вилнее в северозападната част на континента ще създаде динамика в атмосферата в Централна и Източна Европа. По-значително застудяване у нас се очаква  в понеделник и вторник. В началото на другата седмица са възможни и слаби превалявания от дъжд в ниското и сняг в планините.

Коментари

Още от последните новини