Балетът „Червената шапчица“ отново ще радва деца и възрастни

Балетът „Червената шапчица“ отново ще радва деца и възрастни - E-Burgas.com

В съботния ден, 12-и ноември, от 11 часа в залата на Държавна опера – Бургас най-малките приятели на музикално-сценичното изкуство, придружени със своите родители или близки, на които една от най-популярните детски приказки – „Червената шапчица“, също е била любима, да се готвят за вълнуващи преживявания с фееричния спектакъл със смайващи визуални елементи по приказната история на Шарл Перо. На 29 октомври бе премиерното представление на новата балетна постановка за деца – адаптация, хореография и режисура – Мария Табакова, която премина с изключителен успех, при пълна зала с възторжена многобройна публика.

Помощник‐режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, Художник по костюмите е Натали Маркова, мултимедия е дело на Красимир Марчев. Целият екип специалисти от техническите служби е подготвил спектакъл на най-високо визуално ниво. Декорите на „Червената шапчица“ са изключително атрактивни – под формата на 3D мапинг, костюмите и реквизитът са с осъвременени елементи и носят приятни закачливи изненади. Всички, които пряко или косвено са замесени в приключението, са заредени с настроение и творческа енергия и се готвят за дълъг сценичен живот на най-новата детска постановка на Бургаската опера.

Познатата на всички приказна история за Червената шапчица, Вълка, Бабата, Ловеца е разказана по иновативен начин и съдържа задължителната за всяка приказка поука. В сюжета на премиерния балетен спектакъл има преплетени хумористични елементи, съчетани с динамиката на действието и редуващи се красиви музикални мотиви, гарантиращи вълнение и естетическо удоволствие.

В ролите в събота ще бъдат: Червената шапчица – Даниела Туртуманова-Стоянова, Вълк – Даниел Тичков, Ловец – Кирил Филипов, Майка – Емона Георгиева, Баба – Мария Габарова, Разказвач – Бранимир Недков. В спектакъла участват още: Ива Кавръкова, Патрисия Соарес, Илина Константинова, Калина Неделчева.

Ето какво разказва относно постановката Мария Табакова, която, освен режисьор, е и председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет на Бургас: "Популярната приказка оживява на сцената на Държавна опера - Бургас под формата на балетен спектакъл. Постановката е интересно предложение, както за малките, така и за по-големите зрители. За мен е изключително удоволствие, че имам възможността да осъществя тази постановка именно на сцената на Бургаска опера. Екипът, с който работя, е много адаптивен към новите неща. Работата ми с артистите върви доста спокойно и последователно. Благодарна съм за поканата, която получих от г-н Александър Текелиев! Различното в този балетен спектакъл е, че има разказвач “Шарл Перо” – в него ще се превъплъти Бранимир Недков. Сюжетната линия ще бъде спазена по оригинала на приказката. В този балет ще има много хумористични моменти, които се надявам да забавляват малкия зрител. Постарала съм се да добавя и лек образователен характер на постановката. За да може всяко дете да извлече поука – „Доброто винаги трябва да побеждава”. Иновативното в спектакъла са декорите, които са изцяло заместени с мултимедия. Това потапя зрителя в една наистина приказна среда. Музикалното оформление включва фрагменти от произведения на: Гершуин, Прокофиев, Чайковски, Григ, Хачатурян и детски анимационни филми, което мисля, ще предаде допълнително добрина и вълнение, за да се подчертае красотата на приказката."

Очертава се новата детска постановка на Държавна опера – Бургас да стане хит – не пропускайте представлението в съботния ден на 12-и ноември!

Билети – на касата на Операта, каса "Часовника", както и в мрежите на Grabo https://grabo.bg/burgas/detski-balet-05fst

и Eventim https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1314031/performance.html.

Галерия
Коментари

Още от последните новини