Азиатски наркотици заляха морските курорти, водят до агресия и шизофрения

 Азиатски наркотици заляха морските курорти, водят до агресия и шизофрения - E-Burgas.com

20 нови вида дрога вече заливат морето за летния сезон. Наркотиците са от т.нар. дизайнерски дроги, който са на основата на метаамфетамина и водят както до шизофрения, така и до невиждана агресия и дори смъртни случаи. Опиатите идват основно от азиатските страни и всеки ден на митниците залавят поне по два вида нови прекурсори за производството им, пише Монитор.

Идеята на различния химичен състав е, че пратките минават по-лесно, тъй като не са вкарани в списъка със забранените вещества. Въпреки това от агенцията ги задържат, докато не излязат окончателните проби. При най-малката индикация за съдържание на какъвто и да е вид дрога те се изпращат за унищожаване. Само за миналата година общото количество на прекурсори и дрога, заловено от митниците, е близо 4 тона. Според доклада на Агенция „Митници“ се отчита троен ръст на задържаното, което ще рече, че има и троен ръст на опитите за внос на дрогата.

Такава тенденция се наблюдава и в последния месец, когато пазарът започва да се залива с дизайнерските дроги. Те все още нямат имена. Често обаче се срещат познатите El Gordo, които са подпечатани с лика на революционера Че Гевара. Цената на всички опиати е около 2 лева за доза. Те обаче се продават в курортите Слънчев бряг, Приморско, Китен и Бургас в разфасовки от по 1 грам, който струва около 8-10 лева. С него четирима души спокойно могат да се дрогират за цяла нощ. Последствията обаче могат да се окажат фатални за употребяващите ги.

„Новите дроги са най-често синтетични канабиноиди – имитират канабис и се предлага във форма за пушене. Подобни наркотици водят до отключване на параноични, шизофренни и агресивни прояви. В САЩ преди две години китайският метаамфетамин флака доведе до десетки потресаващи случаи. Проблемът доби размер на епидемия, докато хора халюцинираха по улиците, блъскаха се в коли и стъкла. Хората, употребили флака, първоначално смятат, че получават свръхсили.

Поведението им е неадекватно, понякога животинско. Проявите на надрусани с новата дрога попаднаха в интернет, а експертите определиха случващото се като епидемия. Само за месец в щата Флорида има 18 смъртни случая от този наркотик. Не изключваме това лято да има подобни и в България. Именно поради тази причина правим масови проверки и затваряме всякакви такива обекти“, обясниха от МВР. 

Коментари

Още от последните новини